A Fehér Ház feloldotta az olajfúrási tilalmat

2010.10.12. 20:49
Azonnali hatállyal feloldották a mélytengeri olajfúrási tilalmat, amit a BP kútjának katasztrófája után rendelt el Obama amerikai elnök.

Jelentőset léptünk előre a mélytengeri fúrások biztonságossá tételében, ezért úgy döntöttem, hogy azok a cégek, amelyek teljesítik a megszigorított feltételeket, folytathatják a kitermelést - nyilatkozta Kenny Salazar, Obama belügyminisztere.

A tiltást közvetlenül a BP olajkútjánál történt április 20-ai olajkitörés után rendelték el. Az amerikai olajipar, illetve a kitermelésben érintett államok hatóságai egy ideje hevesen lobbiztak, hogy a kabinet oldja föl az iparágat megbénító korlátozást, amit eredetileg november 20-áig akartak érvényben hagyni.

Az elmúlt hónapokban az Obama-adminisztráció új biztonsági és környezetvédelmi szabályokat dolgozott ki, szigorították többek között a betonalap felépítésére, a kút bélelésére, a kitörésgátló szelepre és az oljamunkások felkészítésére vonatkozó szabályokat.

A döntés nem jelenti azt, hogy azonnal megindulna a tényleges olajkitermelés, a fúrások ugyanis csak az újfajta engedélyek megszerzése után lehet elkezdeni, ami hetekig is eltarthat.