Friderika
9 °C
18 °C

Hivatalos nyelvvé nyilvánítanák a magyart Székelyföldön

2010.10.21. 12:33
Az RMDSZ parlamenti képviselőit kérte fel a romániai Magyar Polgári Párt kovásznai szervezete, hogy nyújtsanak be törvényjavaslatot a román parlamentben a magyar nyelv hivatalossá tételéről. Az elképzelés szerint a magyar Székelyföldön lehetne egyenrangú a románnal.

A magyar nyelv hivatalossá tételét kezdeményezte Székelyföldön a Magyar Polgári Párt kovásznai szervezete. A kisebbik romániai magyar párt - mely nem szerzett parlamenti képviseletet - az RMDSZ honatyáit kérte a törvényjavaslat beterjesztésére.

Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei szervezetének elnöke szerdai sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés által márciusban elfogadott, Székelyföldön a magyar nyelv hivatalos nyelvvé minősítéséről szóló határozat alkalmazása nem a helyi tanácsok, hanem a parlament hatásköre.

A mostanihoz hasonló javaslatot tettek korábban a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés március 12-i, sepsiszentgyörgyi ülésének résztvevői. A nagygyűlésen négy határozattervezetet fogadtak el, köztük azt is, amely a román mellett a magyar nyelv székelyföldi hivatalossá tételéről szól.

A márciusi határozat szerint bármely székelyföldi lakcímmel rendelkező lakosnak jogában áll szabadon és azonos körülmények között használni mind a román, mind a magyar nyelvet, mind szóban, mind írásban. A térségbeli hatóságoknak biztosítaniuk kell mindkét nyelv hivatalos használatát, el kell fogadniuk azokat a jogszabályokat, és meg kell hozniuk azokat az intézkedéseket, amelyek a két nyelv teljes egyenlőségét szavatolják a Székelyföldön. A Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés Házbizottsága a helyi hatóságok szakértőivel közösen határozná meg azon közéleti tisztségek listáját, amelyet csak a mindkét nyelvet ismerő személyek tölthetnek be.