14 év börtönt kértek Hodorkovszkijra az ügyészek

2010.10.22. 17:11
A Jukosz olajvállalat 2005-ben már nyolc éves börtönbüntetésre ítélt egykori vezetőjét, valamint üzleti partnerét hatezer milliárd forint értékű sikkasztással és törvénytelen tranzakciókkal vádolják a tavaly indult újabb perben.

Az orosz ügyészek pénteki záróbeszédükben 14 évig tartó börtönbüntetést javasoltak Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnás és egykori üzleti partnere ellen.

A Jukosz olajvállalat egykori vezetője ellen 2009 márciusában indítottak újabb pert. Hodorkovszkijt és volt üzleti partnerét, Platon Lebegyevet kilencszázmilliárd rubel (hatezer milliárd forint) értékű sikkasztással és törvénytelen tranzakciókkal vádolják, amit a vád szerint 1998 és 2003 között követtek el. A vádakért akár 22 évig tartó börtönbüntetést is kaphattak volna.

Az ügyészség arra kérte a moszkvai bíróságot, hogy a büntetésbe számítsák be azt a nyolc évet, amelyet 2005-ben róttak ki Hodorkovszkijra. Így csak hat évet kell majd rácsok mögött töltenie, ha bűnösnek találják a mostani ügyben. Az ítélethozatalra még heteket kell várni.

A vádlottak az eljárás során ártatlanságukat hangoztatták, mondván, hogy kirakatpert rendeztek ellenük. Az egykori milliárdos Hodorkovszkij támogatói szerint politikai per áldozata lett a volt Jukosz-vezért, aki ellenzéki pártok nyílt támogatásával vívta ki a Kreml ellenszenvét.