A terrorelhárítók felvették a kapcsolatot a Szudánban Papp István elrablóival

2010.10.25. 12:11
A Hvg.hu információi szerint a magyar férfi utáni kutatásban segédkező Magyar Iszlám Közösség iránymutató vallási állásfoglalást bocsátott ki Papp István szabadon engedése érdekében. Az állásfoglalást egy a kutatásban szintén segédkező, évtizedekkel ezelőtt Budapesten tanuló szudáni orvos juttatta el az emberrablókhoz.

A hvg.hu értesülései szerint a támadók válaszoltak is, azt kérték, hogy a állásfoglalást pecséttel hitelesített példányát küldjék el nekik. A szudáni orvos a tárgyalások előremozdítása érdekében El-Fasherbe utazik majd, írja a Hvg.hu

A gyerekkatonák leszerelésében segédkező Papp István nyugállományú alezredest október 7-én rabolták el a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban.

Bár Papp Istvánnak nyilván nincs köze az idén májusban Szudánban bedőlt piramisjátékhoz, elrablói feltehetően azt gondolják, a kormány meghívására az országban működő UNAMID ENSZ békefenntartó misszió át fogja vállalni a pénzüket elveszítő szudániak kártalanítását. Papp elrablásával igyekezhetnek nyomást gyakorolni.

Október 11-én egy hét után először jelentkeztek a magyar ENSZ-békefenntartó elrablói. A Dabanga nevű, svájciak által támogatott darfúri rádió adásában szólaltak meg, és a fogva tartott magyar férfit is hagyták beszélni. (Hallgassa meg a rádióműsort itt.)