Száz bosnyák földi maradványai egy víztározóban

2010.10.26. 18:25 Módosítva: 2010.10.26. 18:26
Két és fél hónapi munkával mintegy száz, 1992-ben lemészárolt boszniai áldozat maradványait gyűjtötték össze a Drina folyó egyik víztározójából.

Feltehetőleg annak a tömeggyilkosságnak az áldozatait találták meg, amelyet szerb rendőrök és katonák követtek el boszniai polgári lakosok ellen a boszniai háború kezdetén, 1992-ben Visegrad városában. A településről mintegy ezren tűntek el, miután a szerbek elfoglalták.

Amor Masovi, az eltűnt személyek után kutató szarajevói intézet vezetője szerint ez volt az egyik legnagyobb szabású ilyen vállalkozás az eltűntek felkutatására. Kiemelte, hogy szerb szakértők is részt vettek benne, ami a kapcsolatok javulását jelzi a korábbi ellenfelek között.

A munkát kétezer önkéntes segítette a Drinán felduzzasztott Perucac-tó medrében, amelynek vízszintjét egy erőmű karbantartása miatt erősen lecsökkentették.

Az 1990-es években lezajlott balkáni háborúk során eltűnt személyek közül még mindig nem tudnak 14 ezer emberről. Közülük tízezernek Boszniában veszett nyoma. Sorsuk kiderítése az egyik legfontosabb dolog a térség megbékélése szempontjából - mondta a szerb szakértők vezetője.