Ellenőrizetlenül maradtak atomfejjel ellátott amerikai rakéták

2010.10.27. 21:09 Módosítva: 2010.10.27. 21:13
A vezérlőközpontban 45 percre elvesztették a kapcsolatot ötven interkontinentális ballisztikus rakétával az egyik amerikai légibázison, azonban a légierő szerint ettől még a rakéták nem voltak veszélyben, és a véletlen kilövés esélye sem állt fenn.

Ötven atomfejjel is felszerelt interkontinentális ballisztikus rakéta maradt ellenőrzés nélkül egy komputerhiba miatt a hétvégén az egyik wyomingi légibázison, jelentette a CBS News. A vezérlőközpont és a rakéták között megszakadt a kapcsolat, de a légierő szerint nem állt fenn véletlen rakétaindítás veszélye.

John Holmes, az amerikai légierő egyik szóvivője azt mondta, hogy az eddigi vizsgálatok alapján nem történt szabotázs. Az eset miatt elrendelt vizsgálatban kiderült, hogy hardware hiba miatt öt számítógépet is le kellett kapcsolni.

"A technikai hiba ellenére a légierő változatlanul képes arra, hogy elindítsa a 319-es wyomingi rakétaszázad fegyvereit, amennyiben riasztást, és azután parancsot kellene kiadni" - mondta Holmes.

Barack Obama elnököt csak hétfő reggel értesítette az esetről Mike Mullen admirális, az egyesített vezérkar főnöke és Robert Gates védelmi miniszter.

A légierő szakértői kedden a karbantartási feljegyzések átvizsgálásakor felfedezték, hogy hasonló hiba történt már egy másik rakétabázison is egy évtizeddel ezelőtt.

Hugh Shelton tábornok az előző héten írta meg könyvében, hogy Bill Clinton elnöksége idején elvesztek a nukleáris rakéták indítókódjai, amelyeket aztán hónapokig nem találtak. Miután kiderült a hónapokig titkolt hiba, az elnök perceken belül megkapta az új kódokat, és megváltoztatták a kódok ellenőrzésének rendjét is.