Gorbacsov: Afganisztánban nem lehet győzni

2010.10.27. 21:15
Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke szerint a NATO-nak és az USA-nak nincs esélye megnyerni az afganisztáni háborút, mert abban az országban senki sem győzhet. Oroszország szerinte félúton van a demokrácia és a totalitarizmus között, és Vlagyimir Putyin inkább távolodik a demokráciától.

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára, és az egykori nagyhatalom utolsó elnöke interjút adott a BBC-nek, abból az alkalomból, hogy a NATO bevonná Oroszorstzágot is az afganisztáni háborúba.

1989-ben éppen Gorbacsov döntötte el, hogy tíz év küzdelem után a szovjet csapatok vonuljanak ki Afganisztánból. A NATO nem akarja, hogy az oroszok most visszamenjenek (akkoriban éppen hathatós amerikai segédlettel verték ki őket), hanem helikoptereket, logisztikai támogatást, illetve afgán katonák oroszországi kiképzését kéri a moszkvai kormánytól. Erről novemberben Lisszabonban tárgyalnak majd a NATO és Oroszország képviselői.

Mihail Gorbacsov szerint Afganisztánban egyszerűen nem lehet háborút nyerni. Szerinte a nyugatiak akkor járnak a legjobban, ha minél hamarabb kivonulnak, és a helyiekre bízzák az ország újjáépítését. Szerinte sokat ártott az afganisztáni helyzetnek, hogy az USA gerillák tömegeit képezte ki. (Éppen a szovjetek elleni harchoz.) Gorbacsov arra figyelmeztetett, hogy a háború erőltetéséből csak egy újabb Vietnam lehet.

Gorbacsov beszélt a BBC-nek az orosz belpolitikai helyzetről is. "Félúton vagyunk a demokrácia és a totalitarizmus között. És a küzdelemnek még nincs vége" - fogalmazott. Szerinte az előző elnök és jelenlegi miniszterelnök Vlagyimir Putyin mindent megtesz, hogy hatalmon maradhasson, és ezért egyre távolodik a demokráciától.  • Tippek
  • Bankszámla