Moszkva és Athén kegyelmet kér Tárik Azíznak

2010.10.27. 20:10
Az orosz és a görög kormány is azt várja az iraki vezetéstől, hogy megkegyelmez a kedden halálra ítélt Tárik Azíznak, ezzel is mutatva a változásokat Irakban.

Moszkva azt kérte az iraki kormánytól, hogy ne végezze ki Tárik Azíz volt iraki miniszterelnök-helyettest, külügyminisztert, és hasonló kérés hangzott el Athénban is.

Az iraki legfelsőbb büntetőbíróság kedden kötél általi halálra ítélte Tárik Azízt, a néhai diktátor, Szaddám Huszein egyik legfőbb bizalmasát az iszlám pártok üldözésében játszott szerepe miatt. Azíznak joga van fellebbezni.

Az orosz kormány reméli, hogy az iraki elnöki tanács nem ad felhatalmazást a halálos ítélet végrehajtására. Az orosz külügyi tárca által kiadott dokumentumban utalnak arra, hogy az alapvető humanitárius szempontok alapján Tárik Azíznak remélhetőleg megkegyelmeznek.

Tárik Azízt korábban két perben már összesen 22 évi börtönbüntetésre ítélték. 2009 márciusában 15 évet kapott azért, mert megállapították bűnrészességét több tucat kereskedő kivégzésében. Augusztusban pedig hétévi börtönt szabtak ki rá kurdok elűzésében játszott szerepéért a Szaddám-rendszer alatt. Az ellene folyó számos perben most hoztak először halálos ítéletet.

A keresztény Azíz a Szaddám-kormány arca volt külföldön és az ENSZ-ben. 2003 áprilisában feladta magát a megszálló amerikai erőknek, azok pedig 2010-ben átadták az iraki börtönhatóságoknak. Augusztusban egy börtöninterjúban azzal vádolta Barack Obama amerikai elnököt, hogy úgymond "farkasokra hagyja Irakot", ha kivonulnak az amerikai csapatok. A 74 éves férfi egészsége egyre romlik, januárban szélütés miatt kellett kórházba szállítani.

Karolosz Papuliasz görög köztársasági elnök szintén kérte Dzsalal Talabani iraki államfőt, hogy lépjen közbe és "mutassa meg, hogy különbség van a mai iraki demokrácia és az ország múltja között".