Tovább kutatnak Mladić után

2010.11.02. 13:31 Módosítva: 2010.11.02. 14:37
Újabb akció kezdődött kedden kora reggel Szerbiában Ratko Mladic háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb katona parancsnok elleni nyomozás keretében.
ratko mladic

Belgrádban egy magánlakást és egy éttermet kutattak át a városközponttól délnyugatra, és a csendőrség lezárta a szerb fővárostól nyolcvan kilométernyire délre, a közép-szerbiai Aranđelovac mellett fekvő, mindössze néhány apartmanból álló Bajka skanzent, ahol szintén egy étteremben razziáztak.

ugyanazon személyhez, bizonyos Goran Radivojevichez köthető; a magánlakásban felesége és gyermeke lakik, és ő a tulajdonosa a két étteremnek. A Tanjug úgy tudja, a férfit - akiről azt gyanítják, kapcsolatban áll Mladiccsal - bekísérték a rendőrök, de mást nem vettek őrizetbe, és nem foglaltak le semmit. A hatóságok kora délutánig nem adtak hivatalos tájékoztatást a kedd reggel kezdődött akcióról.

Szerbiát nagy nyomás alá helyezte az Európai Unió. A hatvannyolc éves Mladić kiadatása nélkül az ország nem lehet az EU teljes jogú tagja. A kormány a napokban emelte fel tízmillió euróra a Mladićra kiírt vérdíjat.

A Tanjug megjegyezte, nem egészen két hét múlva ismét Belgrádba látogat Serge Brammertz, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze, hogy első kézből tájékozódjon az NT által körözött, még szabadlábon lévő két háborús bűnös, Mladic és Goran Hadzic, a horvátországi szerbek egykori vezetője utáni szerbiai nyomozás állásáról. A főügyész december elején nyújtja be szokásos féléves jelentését az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé.

A szerb kormány a múlt héten a korábbi összeg tízszeresére, 10 millió euróra emelte a Mladic fejére kitűzött vérdíjat. A szerb nemzetbiztonsági szolgálat (BIA) közlése szerint e múlt csütörtöki intézkedés óta "jelentős mértékben" megnőtt a 9191-es telefonszámra beérkező hívások száma. A hatóságok ezen a 2006-ban létesített, Szerbia egész területéről mobil és vezetékes telefonról egyaránt hívható számon várják a Mladic utáni nyomozással kapcsolatos értesüléseket.

Mladic, akit a hágai törvényszék népirtással, emberiesség elleni bűntettekkel és háborús bűncselekményekkel vádol, 14 éve van szökésben. Ez idő alatt a szerb hatóságok és a Boszniában állomásozó nemzetközi erők számtalan házkutatást tartottak szerte Szerbiában és a boszniai Szerb Köztársaságban.