Újabb izlandi tűzhányók törhetnek ki

2010.11.02. 15:38
Újabb vulkánkitörések várhatók Izlandon hónapokkal azután, hogy az Eyjafjöll tűzhányó tavaszi kitörése a második világháború óta nem látott légtérkorlátozásra kényszerítette Európát.

Ébredezni kezdtek az Izland legnagyobb összefüggő jégmezője, a Vatnajökull hatalmas jégsapkája alatt szunnyadó Bárdarbunga és Grimsvötn vulkánok. Szeptember vége óta rengéseket észlelnek a tűzhányók alól, és eszerint mindkét vulkán kitörése időszerű - állítják szakemberek, akik folyamatosan figyelik az eseményeket.

Az áprilisban kitört Eyjafjöll, vulkáni hamuba borította az európai légteret
Az áprilisban kitört Eyjafjöll, vulkáni hamuba borította az európai légteret

Gunnar Sigurdsson, az Izlandi Meteorológiai Intézet szakértője elmondta, hogy a hétvégén háromszorosára emelkedett a Gigja gleccser vízhozama, és ez annak a jele, hogy a Grimsvötn vulkán közelében olvadni kezdtek a gleccserek.

A jégsapka olvadásával pedig csökken a tűzhányóra nehezedő nyomás, és ez tovább növeli a kitörés esélyét - magyarázta Thorunn Skaftadottir geofizikus, hozzátéve, hogy a kitörésre csak akkor van esély, ha a vulkán belsejében elegendő magma (folyékony kőzetanyag) tölti fel a magmakamrát.

Hat éve hasonló áradás előzte meg a Grimsvötn, Izland legaktívabb tűzhányójának kitörését. A szakemberek mostani előrejelzéseit az is alátámasztja, hogy az utóbbi 72 órában a térségben három közepes, a Richter-skála szerinti 2,7-4-es erősségű földmozgást észleltek.

A sziget délkeleti partvidékén található mindkét tűzhányó kitörése jelentős veszélyekkel jár, mivel megolvasztja a jégtakaró egy részét és pusztító gleccservízáradatot (jökullhlaup) indíthat el.

Az Eyjafjöll kitörése okozta, csaknem egy hétig tartó légtérzárlat több mint százezer légi járatot és 8 millió utast érintett.