Obama közösen találná ki a jövőt

2010.11.03. 19:38 Módosítva: 2010.11.03. 19:41
Barack Obama elnök szerint a demokratáknak és a republikánusoknak kompromisszumra kell jutniuk a gazdaság talpra állításához. A republikánusok a félidős választáson megszerezték a képviselőházat, de a szenátus a demokratáké maradt, egyik oldal sem tudja könnyen ráerőltetni akaratát a másikra, pedig több ügyben gyökeresen eltér az álláspontjuk.

Barack Obama amerikai elnök a demokraták vereségét hozó keddi félidős választások eredményét értékelve együttműködést ajánlott a republikánusoknak. A két párt képviselői üljenek le, és együtt vizsgálják meg, hogyan tehetnék a legtöbbet a gazdaság beindításáért, mondta a Fehér Házban.

Obama elnök pártja a keddi félidős választáson a legnagyobb vereséget szenvedte el a képviselőházban a második világháború vége óta. Pontos végeredmény még nincs, de a demokraták várhatóan hatvannál is több képviselői helyet buknak.

A szenátusban ugyan sikerült megőrizniük többségüket, de a republikánusok fontos államokban nyertek, ráadásul kulcsfontosságú kormányzói helyek is a kezükbe kerültek. A most megválasztott képviselőkkel és szenátorokkal januárban áll fel az új kongresszus, mindkét félnek és az elnöknek is igazodnia kell az új helyzethez.

Az elnök szerint a félidős választások eredménye is megmutatta, hogy a választók nincsenek megelégedve a gazdasági helyzet javalásának mértékével. Mint mondta, egyben azt is jelezte, hogy mindenkinek, beleértve saját magát is, jobban kell dolgoznia Washingtonban.

A két pártnak szerinte meg kell találnia a közös nevezőt, habár tisztában van vele, hogy a konszenzust hátráltatja, hogy mindkét oldalnak vannak olyan elképzelései, amelyekből nem akarnak engedni.

Az egyik legnehezebb kérdés a megbeszélések alatt az év elején nehezen, és komoly republikánus ellenállás mellett elfogadott egészségügyi reform lehet. A republikánusok a törvénycsomag több elemét visszacsinálnák, Obama azonban megvédte a reformját. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy egyes pontokon lehet javítani.

Szerinte a munkanélküliség visszaszorítására tervezett intézkedéseit a republikánusok is támogathatják, és gazdasági szempontból a külföldi vetélytársakkal is csak közösen tudják felvenni a versenyt.

Hosszabb távon még a nagy vereség ellenére sem feltétlenül kell aggódnia Obamának, korábban Harry Truman vagy Bill Clinton is tudott élni a másik párt uralta kongresszussal. A kongresszussal konfrontálódva, vagy egyes ügyekben középre húzódva tudták kiharcolni újraválasztásukat.

Habár a választók szemében egyértelműen a gazdaság a kulcskérdés, az elnök akár külpolitikai sikerekkel is erősítheti pozícióit a 2012-es elnökválasztásig. A republikánusoknak az ultrakonzervatív és populista Tea Party támogatásával is bejutott jelöltek miatt belső feszültségekkel is számolniuk kell, ráadásul egyelőre igazán életképes elnökjelölt sem tűnt fel.