Már nem Obama a leghatalmasabb

2010.11.04. 21:30

A Forbes szerint Hu Csintao kínai elnök a világ legnagyobb hatalmú vezetője, maga mögé utasította Barack Obama amerikai elnököt. A lap a 6,8 milliárdos emberiség 68 legnagyobb hatalmú vezetőjét rangsorolta.

Obama demokratái ezzel szemben hatalmas csapást szenvedtek el az amerikai félidős választásokon, így a lap szerint az elnökre hivatali idejének hátralevő két évében hatalmas nyomás fog nehezedni, és ez akadályozni fogja programjának megvalósításában. Obama tavaly még a legnagyobb hatalmú ember volt a világon.

Az erőlistán a harmadik helyen Abdalláh szaúdi király szerepel, akit Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, XVI. Benedek pápa és Angela Merkel követ.

Az első tízbe befért még David Cameron brit miniszterelnök, Ben Bernanke, a központi bank szerepét betöltő amerikai Federal Reserve elnöke, Sonia Gandhi, az indiai kormánypárt elnöke, aki a lap szerint India tényleges vezetője, valamint Bill Gates, a Microsoft alapítója, az Egyesült Államok leggazdagabb embere.

A magyar származású Nicolas Sarkozy francia államfőt a Forbes a 19. helyre sorolja. Kim Dzsongil észak-koreai diktátor a 31. helyen áll, Ban Ki mun ENSZ-főtitkár a 41.-en, Oszama bin Laden pedig az 57.-en.

A felsorolást a 68. helyen Julian Assange, az iraki és az afganisztáni háborúról, titkos Pentagon-iratokat kiszivárogtató Wikileaks alapítója zárja.

A nők közül a Forbes Dilma Rousseff előző héten megválasztott brazil elnököt (16. hely), Hillary Clinton amerikai külügyminisztert (20.) és Oprah Winfrey televíziós műsorvezetőt sorolta idén a hatalmasok élcsoportjába.