Újságírók tiltakoznak a merényletek miatt Medvegyevnél

2010.11.07. 08:30
A szombatra virradó éjszaka összevert Oleg Kasin újságíró miatt vezető orosz újságírók nyílt levélben fordulnak Dmitrij Medvegyev elnökhöz, hogy derítsék fel az újságírók ellen elkövetett merényleteket.

Nem derítették fel a Vlagyiszlav Lisztyev televíziós műsorvezető és Anna Politkovszkaja, a Novaja Gazeta című lap újságírója ellel elkövetett gyilkosságokat, vagy azt, hogy ki verte nyomorékká Mihail Beketovot, a Himkinszkaja Pravda kiadó-főszerkesztőjét, írják az openspace.ru honlapon közzétett tervezetben. Mindez könnyű prédává teszi az újságírókat Oroszországban.

Oleg Kashin
Oleg Kashin

Oroszországban csak idén nyolc újságírót gyilkoltak meg, és 40 továbbit támadtak, vertek meg. "Biztosítani kell az újságírók védelmét, s a hatalom közvetlen felelősséget visel azért, hogy ne legyen veszélyes a sajtóban dolgozni. Az újságíróknak joguk van ahhoz, hogy félelem nélkül eleget tehessenek kötelességüknek" - áll a dokumentumban.

Az aláírók között van Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta, Leonyid Parfjonov, a Forbes Magazin orosz kiadása főszerkesztője, Julija Latinyina igen tekintélyes publicista, Ilja Barabanov, a The New Times című lap főszerkesztő-helyettese és a sajtó számos más ismert képviselője. A közlés szerint az aláírások gyűjtését vasárnap délután folytatják a moszkvai rendőrség székházánál.

A Petrovka utcán lévő épület előtt már szombaton késő délután sokan összegyűltek, hogy kifejezzék tiltakozásukat, s egyesek "Megverték Oleg Kasint. Követelem, hogy találják meg a végrehajtókat és a megbízókat" feliratú plakátokat emeltek a magasba. A Kommerszant egyik újságíróját a lap szerint munkája miatt brutálisan összeverték: eltörték az alsó és felső állkapcsát, mindkét lábszárát, több ujjpercét, és kiterjedt koponyasérüléseket és agyrázkódást szenvedett.

Kasin állapota súlyos, de stabil, az újságírót továbbra is mesterséges kómában tartják felesége interneten közzétett tájékoztatása szerint. Alsó és felső állkapcsát megoperálták, a töréseket ellátták, s vezető orvosok vasárnap konzíliumon döntenek a további kezelésről.

A Kreml sajtószolgálata közölte, hogy Dmitrij Medvegyev elnök mielőbbi javulást kívánt Kasinnak, aki az államfő tevékenységéről tudósító újságírók csoportjában is dolgozott.

Az államfő a Twitteren vezetett blogjában jelezte: utasítást adott a legfőbb ügyészségnek és a belügyminisztériumnak, hogy megkülönböztetett figyelemmel kísérjék a nyomozást. "A tetteseket meg kell találni és felelősségre kell vonni" - írta.

A Szovjetunió széthullása óta Oroszország az újságírók számára az egyik legveszélyesebb országnak számít, s csak 2000 óta 19 újságírót öltek meg. Ám a bérgyilkosságok és támadások áldozatául esett orosz újságírók és jogvédők listája hosszú. Némelyik ügyben az elkövetőket megtalálták és elítélték, de a megbízókat egyetlen esetben sem nevezték meg, és nem vonták felelősségre.

A legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság nemrég jelentette be, hogy néhány ügyben ezek közül felújítja a nyomozást.