A britek szerint Bush hazudik memoárjában

2010.11.10. 08:32
Aligha akadályozhatták meg a kínzások által szerzett információk a Heathrow elleni merényletet, hiszen Khálid Sejk Mohammedet, akitől Bush szerint az értesülések származnak, egy hónappal a terv leleplezése után fogták el. A brit hatóságok cáfolták Bush állításait, akinek másik példája Abu Zubajdahról szintén problémás. A megkínzott férfi Szaddám és az al-Kaida azóta bizonyítottan nem létező kapcsolatáról vallott.

A brit hatóságok szerint semmi sem támasztja alá George W. Bush amerikai elnök azon állítását, hogy a waterboarding néven ismert kínzás, a szimulált vízbefojtás során nyert hírszerzési adatok segítettek megakadályozni nagy-britanniai terrortámadásokat. A brit kormány amúgy Bush bevallása szerint is kínzásnak tartotta és elítélte a waterboardingot.

Bush az Egyesült Államokban szerdán megjelenő, Decision Points (kb. Döntéskényszerben) című memoárkötetében azt állítja, hogy mindössze három al-Kaida tagot, köztük Khálid Sejk Mohammedet vallatták waterboardinggal, és az így nyert információk segítettek "amerikai diplomáciai létesítmények, a Heathrow reptér és a Canary Wharf - London felhőkarcolókkal tarkított üzleti negyede - elleni terrortámadások megakadályozásában".

A Guardian beszámolója szerint nem most állítják először, hogy a szeptember 11-i támadások kiagyalójának tartott Mohammedtől szerzett értesülések segítettek megakadályozni nagy-brtanniai terrortámadásokat. Mohammedet, akit 2003-ban, Pakisztánban fogtak el, 183 alkalommal kínozták a szimulált vízbefojtásos módszerrel, ezek során 31 terrortámadás tervéről beszélt. A Heathrow elleni merénylettervet viszont elfogása előtt egy hónappal leplezték le, tehát már csak ezért sem lehet igaz Bush állítása.

A Guardiannak nyilatkozó brit titkosszolgálati források elismerik, hogy a Mohammedtől megszerzett információk "különlegesen értékesek" voltak, de ezek alapvetően az al-Kaida szerkezetéről, nem pedig jövőbeni támadásokról szóltak. Azt is állították, hogy nem volt tudomásuk a kínzásról. Az MI5, a brit elhárítás akkori igazgatója, Eliza Manningham-Buller szerint a brit kormány többször is tiltakozott a kínzás ellen, de az amerikaiak eltitkolták előlük, hogy Mohammedből is kínzással szedték ki az értesüléseket. A brit kormány illetékesei még kedden is azt állították a Guardiannak, hogy az amerikaiak nem ismertették velük Mohammed fogva tartásának körülményeit.

David Davis, a konzervatív párt korabeli árnyék-belügyminisztere szerint Bush azt próbálja igazolni a könyvében, hogy a brit életek megmentése érdekében kellett kínzást használni, és nem volt más módszer az értesülések megszerzésére. Ezzel szemben Davis szerint a britek tapasztalatai azt mutatják, hogy "mindig jobb eredményt értünk el, ha erő helyett az agyunkat használtuk".

Hogy a kínzással kiszedett értesülések mennyire megbízhatóak, azt jól példázza Bush másik példatörténete is. Ennek főszereplője a 2002-ben, Pakisztánban elfogott Abu Zubajdah, aki a kínzások hatására beismerte, hogy az al-Kaida kapcsolatban áll Szaddám Huszeinnel, és hogy Irak radioaktív piszkos bombák gyártására készül. Irak lerohanása után nyilvánvalóvá vált mindkét állítás hamissága.