Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

A Pentagon se tudja, ki lőtt fel rakétát Kalifornia partjainál

2010.11.10. 07:04
Hétfőn este egy rakétának látszó valamit lőttek fel Kalifornia Csendes-óceáni partvidékén. A hadsereg nem tud róla, a radarok nem jelezték, a pilóták nem látták.

Megpróbálják kinyomozni, ki lőtt fel rakétát hétfő este Kalifornia partvidékén. A CBS tévétársaság hiradója hétfő este rögzítette a rakétakilövést. A katonaság illetékesei nem tudtak magyarázatot adni a történtekre.

"A védelmi minisztérium egyetlen munkatársa sem tudott magyarázatot adni rá, hogy mi látható a felvételen, és hogy honnan jött" - nyilatkozta Dave Lapan ezredes, a Pentagon szóvivője a CBS-nek. Mint mondta, a minisztérium illetékesei már megkeresték az összes légügyi hatóságot, így a légierő, a haditengerészet, a katonai légtérfelügyelet és a polgári légügyi hatóságok tisztviselőit is.

A polgári légiközlekedést felügyelő Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) illetékesei visszamenőleg megvizsgálták a területen készült radarfelvételeket, de azokon nem fedeztek fel szokatlanul gyorsan mozgó tárgyat. A jelenségre a körzetben repülő pilóták sem figyeltek fel.

A katonai légi parancsnokság, a NORAD illetékesei tagadják, hogy bármilyen rakétakilövést végeztek volna a térségben, ahol amúgy gyakoriak a rakétatesztek.

Bár nem tudni, mi történt, abban biztosak, hogy "nemzetünket nem fenyegeti veszély, minden jel szerint nem egy külföldi hadsereg által indított rakétáról van szó".

Az Egyesült Államok volt NATO-nagykövete és védelmiminiszter-helyettese, Robert Ellsworth a felvételek láttán viszont azt nyilatkozta, "lenyűgöző, lélegzetelállító, egy nagy rakéta".

Néhány szakértő szerint ugyanakkor elképzelhető egy egészen egyszerű magyarázat is. Jonathan McDowell, a Harvard asztrofizikai kutatóközpontjának csillagásza szerint 10 százalék az esélye annak, hogy egy kis rakéta okozta a jelenséget, de valószínűbb, hogy csak egy sugárhajtású repülő kondenzcsíkját látták a szemtanúk. Szerinte a látványos nyom valójában nem a földről tart felfelé, hanem a horizont széléről az amerikai légtér felé. Meglepő ugyanakkor, hogy sem a Pentagon, sem az FAA, sem a légügyi parancsnokság nem gondolt erre az egyszerű magyarázatra.