Feljelentik Koštunicát a Đinđić-gyilkosság miatt

2010.11.11. 20:42

Srđan Popović Đinđić anyja és nővére nevében fordult a hatóságokhoz abban a reményben, hogy, mint a B92-nek elmondta, végre fény derül a kormányfő ellen 2003. március 12-én elkövetett gyilkos merénylet politikai hátterére.

A jogász, korábban sikeres üzletember évek óta állítja: Koštunica és köre - volt miniszterek, titkosszolgálati vezetők, az állami televízió elnöke - bátorította, sőt nyíltan támogatta a Nyugat-barát politikus megölését.

A feljelentés Koštunica és Tomić mellett a szerb belügyminisztérium alá tartozó különleges alakulat, a délszláv háborúkban betöltött szerepe miatt hírhedt vörössapkás osztag (JSO) két volt parancsnoka - a Đinđić-gyilkosság miatt több évtizedes börtönbüntetésre ítélt Milorad Ulemek és Zvezdan Jovanović -, valamint a kommandós alakulat öt további tagja ellen irányul.

A feljelentés tárgya egy, a Đinđić-gyilkosság előtt szűk másfél évvel történt belgrádi esemény.

A JSO 30 fegyverese 2001 novemberében katonai járművekkel eltorlaszolta a Belgrádot átszelő autópálya - a Nyugat-Európát a görögországi tengeri kikötőkkel összekötő, jelentős nemzetközi teher- és személyforgalmat bonyolító fő közlekedési útvonal - három sávját. Az elitalakulat azért tiltakozott, mert a szerb kormány kiadta a hágai Nemzetközi Törvényszéknek azt a két boszniai szerb háborús bűnöst - a Banović-fivéreket -, akiket a JSO fogott el néhány nappal korábban Belgrád közelében a belügyminisztérium utasítására. A vörössapkások állították: nekik azt mondták, hogy Szerbiában folytatják le a büntetőeljárást a testvérek ellen, és nem adják ki őket Hágának.

A Đinđić család ügyvédje most azt állítja, hogy a lázadás előzménye, mintegy bevezetése volt a kormányfő elleni merényletnek. Popović régóta állítja - és ez szerepelt a Đinđić-gyilkosság vádiratában is -, hogy a németországi egyetemeken tanult szerb miniszterelnök megölése a hatalom megragadására tett erőszakos kísérlet volt.

A Koštunica vezette nacionalista Szerbiai Demokrata Párt (DSS) szokatlan hangnemben utasította vissza Popović ügyvédnek - ahogy a párt közleményében fogalmazott, "Artuković usztasa főember volt védőjének" - a vádjait. A DSS arra utalt, hogy Popovic 1986-ban Zágrábban a védője volt az akkor már 86 éves Andrija Artukovićnak, akinek több ezer ember halála száradt a lelkén. Artuković a II. világháborús horvát fasiszta bábállam, az usztasa rezsim belügyminisztere volt.

"Csak az erkölcsileg gyenge, romlott, mint amilyen Srđan Popović, vetemedik ilyen ördögi és esztelen cselekedetre", hogy olyasmivel vádoljon másokat, "amire csak ő képes" - áll a párt közleményében. "Csak a legaljasabb módon szerbek megölésére uszítók, mint amilyen Srđan Popovic, aki aláírta a kérést, hogy bombázzák szülővárosát, Belgrádot és Szerbiát, csak ők próbálják tisztára mosni rossz lelkiismeretüket azzal, hogy ártatlanokat vádolnak" - írta a DSS, közleménye végén "mocskos hisztériát" keltő "erkölcsi nyomoréknak" nevezve az ügyvédet.

Popović a B92 kérdésére elmondta, a közlemény hangvételéhez nem szeretne kommentárt fűzni, de a leírtakból kiderül, hogy a DSS-nek nincs ellenérve a vádakkal szemben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport