Kormányválságot idézhet elő Szerbiában a magyar párt

2010.11.12. 14:47

Kisebbségbe kerülhet a szerb kormánykoalíció a költségvetési vitában. A Vajdasági Magyar Szövetség, melynek négy képviselője biztosítja a koalíció többségét, nem fogja megszavazni a költségvetést, ha a Vajdaság nem kapja meg az alkotmány szerint a tartománynak járó hét százalékát. Tavaly a kormány főereje, a Demokrata Párt (DS) olyan költségvetést fogadtatott el, amelyben ennél kevesebb pénzt juttattak a Vajdaságnak, a VMSZ már azt sem szavazta meg.

A történtek után a DS több vajdasági településen, így Szabadkán is felmondta az együttműködést a VMSZ-szel, és a nacionalista Szerb Demokrata Párttal (DSS) lépett koalícióra. Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti frakcióvezetője szerint a "bosszúhadjárat" nem járul hozzá a DS és a VMSZ stratégiai partneri viszonyának fenntartásához. Mint a Danas című szerbiai lapnak mondta, nem áll szándékukban megdönteni a kormányt, de ragaszkodnak hozzá, hogy a Vajdaság az alkotmányban rögzítetteknek megfelelően megkapja a szerb költségvetés hét százalékát.

Ha a VMSZ nem szavazza meg a költségvetést, a szerb kormány kisebbségbe kerül. A többséget csak az ellenzéki Liberális Demokrata Párt támogatásának megszerzésével biztosíthatja.