Maffiakapcsolatokkal vádolják Berlusconit

2010.11.20. 08:29
Az olasz bíróság szerint egy elítélt szenátor közvetített a szicíliai maffia és az akkor még nem miniszterelnök Silvo Berlusconi egyik cége között. Az újabb maffiavád nehéz időszakban éri a december közepén bizalmi szavazás elé néző Berlusconit.

Bírósági periratok szerint összekötő szerepet játszott Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök és a szicíliai maffia egykori főnöke között az az olasz szenátor, akit maffiakapcsolatai miatt ítéltek el Olaszországban.

A palermói fellebbviteli bíróság júniusban másodfokon a maffiával való együttműködés vádjával hét év börtönbüntetetésre ítélte Silvio Berlusconi egykori közeli munkatársát és üzleti partnerét, Marcello Dell'Utri szenátort.

Az ítéletet hirdető bíró péntek este teljes terjedelmében nyilvánosságra hozta az ítélet 641 oldalas indoklását, és ebben az szerepel, hogy a szenátor összekötő volt a Cosa Nostra egyik vezetője, Stefano Bontate és az akkor még nem miniszterelnök Berlusconi között.

A bírói irat maffiafőnököket idéz, akik szerint Berlusconi Fininvest nevű vállalata védelmi pénzeket fizetett a Cosa Nostrának, hogy tévéantennákat szerelhessen fel Szicíliában.

Dell'Utri az olasz miniszterelnök konzervatív mozgalmának egyik szenátora és Berlusconi Publitalia nevű reklám-vállalkozásának alelnöke volt. Korábban mindketten tagadták, hogy kapcsolatban álltak a maffiával.

A perirat nehéz helyzetbe is hozhatja Berlusconit, december 14-én ugyanis a parlament felső- és alsóházában is bizalmi szavazást tartanak a kormányról. A Berlusconi-kabinet sorsa azóta bizonytalan, hogy a miniszterelnök július végén szakított szövetségesével, Gianfranco Finivel, aki azóta kiléptette a kormányból az általa delegált minisztereket.