Korszerű urándúsító centrifugákat láttak Észak-Koreában

2010.11.21. 08:03
Egy éve még nyoma sem volt az üzemnek, egy amerikai atomtudósnak most megmutatták a rezsim vadonatúj létesítményét.

Siegfried Heckernek, a Stanford Egyetem szakértőjének a múlt héten engedélyezték, hogy meglátogassa az üzemet. A tudós elmondta: meghökkentően korszerűen felszerelt teremben látta a centrifugákat. Az észak-koreai hatóságok azt közölték vele, hogy mintegy kétezer centrifugát üzemeltetnek a létesítményben. Hecker a látottakról beszámolt a Fehér Háznak.

Az üzemben tett látogatásakor nem volt ideje felmérni, hogy csupán alacsony dúsítottságú, azaz erőművek üzemeltetésére alkalmas fűtőanyagot, vagy atombombák gyártásához szükséges magas dúsítottságú uránt állítanak elő.  A tudós fényképeket nem készíthetett. Egyelőre homály fedi, hogy miért engedték be az amerikai szakérőt az ultramodern üzembe.

A The New York Times szerint viharos gyorsasággal építhették fel az üzemet, hiszen tavaly áprilisban, amikor kitiltották Észak-Koreából az atomlétesítményeket ellenőrző szakértők nemzetközi csoportját, a létesítmény még nem létezett.

Nagyjából egy időben azzal, hogy megjelentek a beszámolók Hecker üzemlátogatásáról,  Washingtonban bejelentették: Stephen Bosworth, az  észak-koreai ügyekért felelős amerikai különmegbízott vasárnap ázsiai körutat kezd, amely során kínai, japán és dél-koreai vezetőkkel tárgyal a phenjani atomprogramról.