Tragédiától tartanak Új-Zélandon

2010.11.22. 09:30 Módosítva: 2010.11.22. 09:49
Továbbra sem tudni, hogy a bányarobbanásnak vannak-e túlélői. A robbanás miatt tűzgolyó perzselhette végig a tárnákat. A bányaszerencsétlenségekről ismert Kínában viszont kimentettek 29 bányászt.

Keddig biztosan nem indulhat el a mentőexpedíció az új-zélandi bányában rekedt bányászokért, mondták hétfő reggel az illetékesek a Reutersnek.  A pénteki baleset óta először esett szó arról, hogy esetleg senki nem élte túl a tragédiát, a robbanás tüze ugyanis végigfuthatott a tárnákon, mérges gázokat hagyva hátra. "Felkészültünk arra is, hogy halálos baleset történt" - nyilatkozta Gary Knowles rendőrparancsnok, megjegyezve, hogy a mentőalakulatok azért megpróbálnak optimisták maradni.

Túzgolyó

Péntek óta nem sikerült kapcsolatot teremteni a bányászokkal, akik egy, a hegy belsejébe vízszintesen futó tárnában dolgoztak, Új Zéland déli részén. Az illetékesek elképzelhetőnek tartják, hogy a bányászoknak sikerült egy olyan helyet találniuk, ahol megrekedt az oxigén. Kétséges ugyanakkor, hogy a magukkal vitt élelem és víz kitart-e négy napig. Az emberek oxigénpalackja legfeljebb ha egy órára elegendő levegőt tartalmazott.

A biztosabb adatokhoz is legalább fél nap kell még, akkor készül el az a furat, amelyen keresztül egy robotot juttatnak a mélybe. A távirányítású robotot a hadsereg bocsájtotta a mentők rendelkezésére. Egy kamerát is felszereltek rá, hogy felvételeket készítsen a mélyben uralkodó állapotokról. A robotot azonban nem tudják elindítani addig, amíg fennáll a veszélye annak, hogy az elektronikája egy újabb robbanást idéz elő. A robot számára fúrt, 15 centiméter átmérőjű furat jelenleg 140 méternél tart. A bányászokat 162 méteren sejtik. A helyszínre érkeztek Ausztráliából a gázösszetételt elemző eszközök, és szeizmikus mozgásokat kimutató műszerekkel figyelik a földmozgást.

Szombaton történt a robbanás az Új-Zéland nyugati részén lévő Grey District egyik szénbányában, a hatóságok szerint huszonkilencen lent rekedtek, megszakadt velük a kapcsolat. A rendőrség közlése szerint 24-en közülük új-zélandi állampolgárok, rajtuk kívül két ausztrál, két brit és egy dél-afrikai vájár van a csoportban. Az eltűntek között vannak a bányatársaság vezetői is, akik éppen a biztonságot ellenőrizték a Pike River szénbányában.

Peter Whittal, a bányavállalat vezetője elmondta, hogy többször megpróbáltak egy telefont felhívni, de nem jött válasz. Nem tudni, hogy a 17 és 62 év közötti bányászok életben vannak-e még.

A kínaiak megmenekültek

Mind a 29 bányászt élve kimentették hétfőre abból a szénbányából a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban, amely az előző nap vízbetörés miatt beszakadt - jelentette az állami televízió. Vasárnap még 28 lent rekedt bányászról szóltak a híradások. Összesen negyvenegyen dolgoztak a föld alatt, amikor a baleset történt Nejcsiang (Neijiang) város közelében. A mentők aznap kora délután kezdték meg a víz kiszivattyúzását.

A bányászok munkaruhája teljesen átázott, ezért meztelenül és a fény miatt elkendőzött szemmel érkeztek a felszínre, ahol mentőautók sora és hatalmas tömeg várta őket. Kínában ritka, hogy vájárok túlélnek egy bányabalesetet, amelyből nagyon sok történik az országban. 2009-ben több mint 2600 ember halt meg szénbányába-szerencsétlenségben.

A legtöbb baleset kis, illegális bányákban történik, de a vasárnap beszakadt tárnának minden engedélye megvolt. A szerencsétlenül járt vájárok éppen biztonsági munkálatokat végeztek a bányában, ahol jelenleg nem folyik kitermelés, mivel termelékenységének növelése érdekében kibővítik.