Anarchisták vállalták a görög levélbombákat

2010.11.23. 18:34
A Tűz Sejtjeinek Összeesküvése fantázianevű szervezett küldött november elején 14 levélbombát athéni nagykövetségeknek és európai vezetőknek. Komoly sérülés nem volt, a feladókat már letartóztatták.

A Tűz Sejtjeinek Összeesküvése nevű görög anarchista csoport vállalta, hogy tagjai küldtek levélbombát november elején külföldi vezetőknek és több ország athéni nagykövetségének - közölte kedden a görög rendőrség.

A csoport két feltételezett tagja, akit november elején vettek őrizetbe, az Indymedia alternatív honlaphoz eljuttatott üzenetében jelentette ki, ők küldték a Nicolas Sarkozy francia elnöknek, a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, valamint az athéni belga és mexikói nagykövetségnek címzett levélbombákat.

A két huszonéves fiatalembert november 1-jén, néhány órával a mexikói képviseletnek küldött csomag felrobbanása után vették őrizetbe. Mivel a francia követség gyanúsnak találta a nekik kézbesített küldeményt, visszaküldték a futárszolgálattal, és annak zsákjaiban fedeztek fel a tűzszerészek két másik robbanószerkezetet.

A november első hetében szétküldött, összesen 14 könyv- vagy dossziécsomagból az Angela Merkel német kancellárnak címzett egészen berlini irodájának postázójáig eljutott, a Silvio Berlusconi olasz kormányfőnek küldött pokolgép pedig egy olasz repülőtéren, ellenőrzés közben robbant fel. Súlyos sérülést vagy halálesetet azonban egyik levélbomba sem okozott.

A szélsőbaloldali csoport 13 feltételezett tagját terrorszervezethez tartozással vádolják a görög hatóságok, és ügyüket a tervek szerint 2011. január 17-én kezdi tárgyalni az illetékes bíróság.

A Tűz Sejtjeinek Összeesküvése 2008-ban adott először életjelet magáról gyújtóbombás merényleteivel, amelyek azonban máig egyetlen halálos áldozatot sem követeltek.