Mintha egy másik ember lenne Obama

2010.11.26. 09:38
Barack Obama megválasztásának és első éveinek értékelése mellett Hillary Clinton 2008-as kampányába is betekintést ad Bokor Pál, az MTI volt washingtoni tudósítójának Obama - Az út Honolulutól a Fehér Házig, és mindig tovább című könyve, amelyet az Alexandra Pódiumon mutattak be.

Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója szerint a könyv két mű egyben: egyszerre egy nagyon pontos történelmi áttekintés, valamint lélektani detektívregény, amelynek célja megfejteni az Obama-rejtélyt.

Bokor 2008-ban még Obama megválasztása előtt megjelent első könyvének kvázi folytatásában arra is kitér, hogy miért fontos Obama története Magyarországnak, az első két év értékelésében különös figyelmet kapnak a Kelet-Európára vonatkozó tapasztalatok.

A volt tudósító szerint a távoli szemlélőnek úgy tűnhet, mintha egy másik ember szerepelne Obama megválasztása óta, ugyanakkor elnöksége első évében programjának felét megindította, és saját bevallása szerint 18 százalékát be is fejezte.

Bokor szerint Hillary Clinton maga sem tudta pontosan, hogy akar-e elnök lenni, amit csak tetézett, hogy nem volt tökéletes a kampánystábja és Bill Clinton személye is inkább visszahúzó erőnek tűnt.

Simonyi András volt washingtoni nagykövet szerint a könyv segít megérteni, hogy mi történt az október eleji félidős választások alatt. Az Obama-jelenség lekerült a mítoszból, az amerikai politika pedig visszalendül középre, olyan időszak jön, amikor a teljesítmény fog számítani, mondta.

Simonyi szerint az elmúlt évek egyik legfontosabb tanulsága, hogy az Egyesült Államok újra fel tudja fedezni magát. Az első fekete elnök megválasztásával az ország le tudott zárni egy korszakot, bizonyította megújulási képességét.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM