Dél-Korea ezerszeres visszavágást ígér

2010.11.27. 15:01 Módosítva: 2010.11.27. 17:42
Phenjan azzal vádolta meg szombaton Dél-Koreát, hogy "élő pajzsként" használja Észak ellen azokat a civil állampolgárait, akik a minapi tüzérségi párbajban meghaltak Jonpjong szigetén. Dél-Koreában kinevezték az új védelmi minisztert, aki ezerszeres visszavágással fenyegette meg a szomszédot.

A két Korea közötti feszültség enyhítésének céljával kínai-orosz és kínai-dél-koreai diplomáciai megbeszélések voltak szombaton. Szergej Lavrov orosz és Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter telefonon beszélt egymással. Lavrov szükségesnek nevezte, hogy ne éleződjön tovább a feszültség és hogy teremtsék meg a két Korea közötti feszültség enyhítésének a feltételeit - jelentette be közleményben a moszkvai külügyminisztérium.

A dél-koreai külügyminisztérium arról számolt be, hogy Szöulba utazott Taj Ping-kuo (Dai Bingguo), a kínai Államtanács tagja és Vu Ta-vej (Wu Dawei), az észak-koreai atomprogram leszerelésének ügyével foglalkozó kínai különmegbízott. Kim Szung Hvan külügyminiszter fogadta őket.

Szópárbaj

"Ha igaz az, hogy haltak meg dél-koreai polgári lakosok a keddi összecsapásban, akkor az nagyon sajnálatos, de mindenképpen Szöul hibája, mert élő pajzsot helyezett el ott, tüzérségi állások közelében, és a haláleseteket felhasználja propagandakampányában. (Dél-Korea) olyan látszatot teremt, mintha védtelen civilek váratlanul ki lettek volna téve az északiak körültekintés nélküli tüzérségi támadásának" - olvasható a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség egyik jelentésében. A támadásnak négy halálos áldozata és 18 sebesültje volt.

Dél-Korea aznap hadgyakorlatot végzett a térségben. Tüzérsége azonban Szöul állítása szerint nem Észak-Korea felé lőtt, hanem az ellenkező irányba. Phenjan azt állítja: arra intette déli szomszédját, hogy "az összetűzés elkerülése érdekében" hagyja abba a lőgyakorlatot.

A vasárnap kezdődő dél-koreai-amerikai hadgyakorlattal kapcsolatban a KCNA figyelmeztetett: "Senki nem tudja felmérni előre annak következményeit, hogy az Egyesült Államok repülőgép-hordozókat hoz a Sárga-tengerre", és ezek részt vesznek a légierők és a haditengerészetek közös manővereiben. A tervezett közös hadgyakorlat a bizonyíték arra, hogy az Egyesült Államok "a főbűnös, aki kitervelte a keddi incidenst, és a háttérből irányítja az eseményeket". Észak-Korea "kíméletlenül odacsap", ha a hadgyakorlaton részt vevők megsértik szuverenitását - áll a KCNA hírügynökség által kiadott phenjani közleményben.

Ri Mjon Bak dél-koreai elnök pénteken a hadsereg egyik volt vezérkari főnökét, Kim Kvan Dzsint nevezte ki védelmi miniszternek, miután elődje egy nappal korábban lemondott. Kim Te Jung azoknak a belföldi bírálatoknak a hatására mondott le, amelyek szerint a hadsereg nem megfelelően reagált a Jonpjong sziget elleni észak-koreai tüzérségi támadásra.

A Korea Dzsungang című lap szombati számában azt írta, hogy az új védelmi miniszternek tömérdek feladata van, hiszen a "hadsereg hitele és képességei igencsak megkérdőjeleződtek". Kim Kvan Dzsin kiváló parancsnok és stratéga hírében áll.

Szombaton volt az ágyúzásnak áldozatul eső két dél-koreai tengerészgyalogos temetése a fővárosban, katonai tiszteletadással. Ju Nak Dzsun, altábornagy, a haditengerészet főparancsnoka a szertartáson mondott beszédében kijelentette, hogy a haderőnem "ezerszeresen" megtorolja két emberének elvesztését. A temetés után három Észak-Korea-ellenes tüntetés is volt a fővárosban. Az egyiken csaknem ezer veterán tengerészgyalogos gyűlt össze. "Eljött a cselekvés, a visszavágás ideje. Lőjük a phenjani elnöki palotát!" - kiabálták. Többen észak-koreai zászlót, a phenjani vezetők képét égették.