Dél-Korea lefújta a jonpjongi hadgyakorlatot

2010.11.29. 21:31 Módosítva: 2010.11.29. 21:52
Szöul nem elhalasztotta a hadgyakorlatot az előző észak-koreai támadás helyszínén, Jonpjong szigeten. Dél-koreai tisztviselők szerint a csúszásnak nincs köze Észak-Korea fenyegetéseihez.

Előbb bejelentette, majd nem sokkal később elhalasztotta a dél-koreai hadsereg hétfőn a Jonpjong szigetére tervezett tüzérségi gyakorlatot. A szigetet az előző héten érte észak-koreai támadás, amelyben négy ember életét vesztette.

A dél-koreai egyesített vezérkar szerint a gyakorlatot azért fújták le, mert arról tévedésből a legfelsőbb katonai hatóság engedélye nélkül tettek bejelentést. Az egyik névtelenül nyilatkozó tisztviselő azt mondta, hogy az eredetileg keddre tervezett manővert későbbre halasztották, ennek azonban semmi köze Észak-Koreához.

Phenjan az előző héten arra figyelmeztette Szöult, hogy amennyiben hadgyakorlatot végez Jonpjong sziget közelében, azt szándékos provokációnak és területe megsértésének minősíti.

Ri Mjong Bak dél-koreai elnökre már így is nagy nyomás nehezedik, amiért az észak-koreai támadás után nem lépett fel sokkal keményebben Phenjan ellen. A belföldi sajtó heves bírálata miatt az előző héten lemondott a védelmi miniszter, továbbá megerősítették öt sárga-tengeri sziget, köztük Jonpjong biztonságát. Ri azt mondta, hogy Phenjan drága árat fog fizetni egy újabb támadásért.

A Sárga-tengeren vasárnap megkezdődött Szöul és Washington közös hadgyakorlata, amelyet  hétfőn Ri is megnézett. A négy napra tervezett légi és haditengerészeti gyakorlat célja erődemonstráció, amellyel az Egyesült Államok - Dél-Koreával együtt - meg akarja mutatni az Észak-Koreával szembeni elrettentő képességet.

Ezt jelzi, hogy a hadgyakorlaton részt vesz a George Washington atommeghajtású repülőgép-hordozó, és több más amerikai hadihajó. Dél-koreai részről rombolókat, fregattokat, járőrhajókat, továbbá tengeralattjárók ellen bevethető repülőgépeket sorakoztatnak fel.