Dömötör
-1 °C
14 °C

Magyarországról is szivárogtatott a Wikileaks

Index, MTI
2010.11.29. 01:58 Módosítva: 2010.11.29. 02:35
A magyar nagykövetségről szóló dokumentumokat egyelőre nem lehet elolvasni. Annyi biztos, hogy a 2006 és 2010 között írt 734 távirat közül 36 titkos minősítést kapott.

Magyarországról is több mint 700 bizalmas amerikai külügyminisztériumi jelentést szivárogtatott ki a Wikileaks oknyomozó portál. A Magyarországgal foglalkozó, szám szerint pontosan 734 diplomáciai iratról a Der Spiegel számolt be vasárnap internetes kiadásában.

A német hetilap "világtérképéhez" mellékelt táblázatból, illetve ismertetésből kitűnt, hogy a Magyarországgal foglalkozó iratok túlnyomó többsége 2006-ból, illetve az azóta eltelt évekből származott. Az újság nem közölte a dokumentumok tartalmát, de ismertette az iratok titkosítási fokát. A dokumentumokat egyelőre még a Wikileaks oldalán sem lehet elérni, azokba csak az oldallal kapcsolatban álló lapok, többek közt a Guardian, a Spiegel, a New York Times és a Le Monde nézhettek bele.

A dokumentumokat az amerikai külügyminisztérium mind Magyarország, mind a többi állam esetében a titkosítás szempontjából 6  kategóriába sorolta. A Magyarországgal foglalkozó 734 dokumentum közül 4 került az 1-es számú, azaz a legszigorúbb kategóriába, amely a "titkos, külföldiek elől elzárandó" elnevezést viselte. A Budapestről származó dokumentumok közül 32 kapta a 2-es számú besorolást, amely a "titkos" elnevezést viselte.

A következő besorolás a "bizalmas, külföldiek elől elzárandó" minősítést kapta, ebbe a kategóriába  7 magyarországi dokumentum került. A csak "bizalmas" iratok képezték a következő kategóriát, ezt a besorolást 408 budapesti távirat "érdemelte ki".

További 148 Magyarországgal foglalkozó amerikai diplomáciai irat kapta a "csak szolgálati használatra", azaz belső felhasználásra szánt besorolást, míg a fennmaradó 135 Budapestről származó diplomáciai irat a "nem minősített" besorolást kapta.