Moszkva tagadja a nukleáris rakéta-telepítéseket

2010.11.30. 20:14 Módosítva: 2010.11.30. 20:26
Az orosz vezérkari főnök tagadta, hogy taktikai nukleáris fegyvereket telepítettek volna NATO-tagállamok közelébe. A Wall Street Journal állítása szerint tavasszal vittek a határ közelébe orosz rakétákat.

Az Egyesült Államok úgy értesült, hogy Oroszország tavasszal rövid hatótávolságú, harcászati nukleáris rakétákat telepített egyes európai NATO-országok közelébe, írta a The Wall Street Journal. Az orosz vezérkari főnök kategorikusan tagadta a lapértesülést.

A lap amerikai hivatalos forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy ilyen fegyvereket telepítettek a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő kalinyingrádi orosz enklávé területére. A rakéták nukleáris robbanótölteteit szerintük az indítórendszertől elkülönítve tárolják.

Nyikolaj Makarov tábornok, orosz vezérkari főnök orosz újságírók kérdésére válaszolva tagadta az amerikai lap hírét. "Egyetlen rakétát sem telepítettünk Kalinyingrád térségében" - mondta, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

Az állítólagos lépéssel Oroszország a The Wall Street Journal szerint kétségessé teszi annak az 1991-ben vállalt kötelezettségének a végrehajtását, hogy visszavonja a határoktól harcászati nukleáris fegyvereit és csökkenti számukat. Ez újabb kérdéseket vethet fel az amerikai szenátusban, amely az év végéig napirendjére tűzheti a hadászati nukleáris eszközök korlátozásáról megkötött új START-szerződés jóváhagyását.

Amerikai értékelés szerint az oroszok az elmúlt évek során több alkalommal is telepítettek nukleáris fegyvereket NATO-országok közelébe. Ezek közül a kalinyingrádi csak egy eset.

A kalinyingrádi rakétatelepítés ellensúlyozására amerikai Patriot rakétaelhárító üteget állítottak fel Észak-Lengyelországban.

2010 novemberében Dmitrij Rogozin, a NATO-hoz delegált orosz nagykövet megerősítette kormányának azt a hivatalos álláspontját, miszerint Moszkva mindaddig nem vonja vissza az Urálon túlra összes nukleáris taktikai fegyverét, amíg az Egyesült Államok nem szállítja el Európából harctéri atomfegyvereit.  • Hírek
  • Hírek