Németország: kemény hideg, havazás

2010.12.01. 11:47
Csikorgó hideggel és kiadós havazással indított Németországban a meteorológiai tél: szerdára virradóra a keleti országrészben több helyen mínusz tíz fok alá süllyedt a hőmérséklet.

Az éjszaka kezdődött havazás jókora fennakadásokat okozott a reggeli csúcsforgalomban Németországban: számos autópályán több kilométeres sorok alakultak ki. Az ingázóknak sok türelemre volt szükségük, hogy lakóhelyükről beérjenek Münchenben, Berlinben vagy Nürnbergben lévő munkahelyükre.

A hidegfront betörése a légi közlekedésben is éreztette a hatását. A frankfurti repülőtér nyugati felszállópályáját átmenetileg le kellett zárni az erős keleti szél miatt. Emiatt mintegy 40 járatot töröltek. Más járatok csak késve tudtak felszállni, mivel a repülőtéri szolgálatnak előbb jégmentesítenie kellett a repülőgépek szárnyait és törzsét. A nap folyamán további késésekre van kilátás.

A hidegfront keleti irányból érte el Németországot. Ez a magyarázata annak a furcsa jelenségnek, hogy egyes szászországi településeken hajnalban hidegebb volt, mint Németország legmagasabb hegycsúcsán, az Alpokban fekvő Zugspitzén. Míg itt 12,9 fokkal süllyedt fagypont alá a hőmérséklet, addig a szászországi Oderwitzben mínusz 15,9, a mecklenburgi Demminben mínusz 15,7, a brandenburgi Mattendorfban mínusz 15,1 fokot mértek szerdán reggel. Potsdamban mínusz 10,5, Berlinben mínusz 10,1 fok volt hajnalban, mérsékelt havazás kíséretében. A meteorológia az egész hétre csikorgó hideget jósol, enyhülés csak a jövő héten várható.