Megint nem sikerült főügyészt választani Szlovákiában

2010.12.02. 19:41
A csütörtöki titkos szavazáson az ellenzék jelöltje eggyel több szavazatot kapott, mint a kormánykoalíció közös jelöltje. A koalíciót megosztja a leendő legfőbb ügyész személye, valószínűleg több képviselő az ellenzék emberére szavazott. A szlovák parlament viszont megszavazta csütörtök este a politikusok fizetéscsökkentéséről szóló javaslatot.

A szlovák parlamentnek csütörtökön sem sikerült megválasztania az ország új főügyészét. Helyi megfigyelők szerint az ismételt sikertelenség legfőbb oka, hogy a koalíció nem egységes az ügyben. Dobroslav Trnka, a jelenlegi főügyész, az ellenzék jelöltje a titkos szavazás során egy szavazattal többet kapott, mint Jozef Centés, a kormányzó koalíció közös jelöltje.

A 150 tagú testületben a jelen lévő 149 képviselőből 74-en szavaztak Trnkára, míg Centés 73 szavazatot kapott. A négypárti koalíciónak 79 képviselője van a parlamentben, így valószínű, hogy a koalíció néhány képviselője Trnkát támogatta. A szavazást kedden megismétlik.

A Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál szerint mivel a legnagyobb kormánypárt, az SDKÚ-DS (Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió) képviselői kettesével szavaztak, az SaS (Szabadság és Szolidaritás) képviselői pedig lefotózták szavazólapjaikat, valószínűleg a KDH (Kereszténydemokrata Mozgalom) vagy a Híd táborából szavaztak át Trnkára. Bugár Béla, a Híd elnöke ugyanakkor a szavazás eredményeinek nyilvánosságra hozása után tagadta, hogy a Híd-frakció képviselői Trnkára szavaztak volna. Pavol Hrušovský, a KDH frakcióvezetője szintén azt állítja, hogy képviselőik Centésre szavaztak.

Hetek óta húzódik a főügyészválasztás Szlovákiában. Az első választás is sikertelen volt november elején, a kormánykoalíció ugyanis akkor nem tudott közös jelöltet állítani. Iveta Radičová miniszterelnök akkor kijelentette, lemond, ha Trnka marad a legfőbb ügyész.

Megszavazták a politikusok fizetéscsökkentését

A szlovák parlament csütörtökön este jóváhagyta azt a koalíciós képviselői javaslatot, amely szerint jövőre csökken a vezető politikusok bére. A szlovák parlamenti képviselők bére a jövőben körülbelül az országos átlagbér háromszorosa lesz. Mandátumuk lejárta után kéthavi végkielégítést kapnak. Háromhavi végkielégítés jár annak, aki több mint öt évig volt parlamenti képviselő. Eddig öthavi végkielégítést járt.

Az elfogadott javaslat szerint a képviselői fizetések nagysága függ majd az előző év költségvetési hiányától is. Ha a hiány több mint 7 százalék, a képviselők fizetése 15 százalékkal csökken. Amennyiben 5-7 százalék közötti a hiány, akkor a fizetéscsökkentés 10 százalékos, 3-5 százalékos hiánynál pedig a csökkentés 5 százalék. Kisebb lesz a különféle térítések összege is.

"A képviselők bérének összekötése a költségvetési hiánnyal rendkívül motiváló és értelmes döntés" - jelentette ki Richard Sulík, a szlovák parlament elnöke. Az ellenzék szerint az intézkedés "kaotikus és rendszeridegen". A szlovák parlament képviselőinek átlagos havi jövedelme az idén 3500 euró körül mozgott.