Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tízezrek tüntettek előrehozott választásért Macedóniában

2010.12.05. 19:47
Több tízezer, a macedóniai ellenzékkel szimpatizáló ember tüntetett vasárnap Szkopjéban előrehozott választást követelve, és erőteljesen bírálva a kormányt azért, mert szerintük veszélyezteti az ország csatlakozását az EU-hoz és a NATO-hoz.

A legfőbb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt által szervezett békés felvonulás a legnagyobb tiltakozó megmozdulás volt azóta, hogy Nikola Gruevski miniszterelnök 2006-ban hatalomra került.

A kabinetet az ellenzék és a nemzetközi közösség is bírálja, mert nem képes megoldani az ország neve miatt Görögországgal 17 éve tartó vitát, amely miatt Athén hallani se akar a nyugat-balkáni ország EU-tagságáról. Gruevski kormányát azért is bírálja az ellenzék, mert nem hajtotta végre azokat a reformokat, amelyekre szükség van ahhoz, hogy Macedónia közelebb kerüljön az EU-tagsághoz, és gazdasága kilábaljon a válságból.

Viselkedjenek felelősségteljesen, fogadják el kinyújtott kezünket, használják ki ezt a lehetőséget és ne engedjék, hogy az emberek dühe és felháborodása elárassza az utcákat! Legyenek választások! - fordult a tüntetésen a hatalmon lévőkhöz Branko Crvenkovski, a macedón szociáldemokraták vezetője. Azt is hangoztatta Crvenkovski, hogy a gazdaság beteg. Nincsenek beruházások és minden harmadik család a túlélésért küzd. Nem működik a közegészségügy rendszere és az oktatási rendszert is tönkretették.

Az ellenzék már benyújtott egy előrehozott választásra vonatkozó javaslatot a parlamentnek, de azt a törvényhozás 120 helyéből 81-et birtokló kormánykoalíció képviselői elutasították. Macedóniában 2012-ben esedékes a következő parlamenti választás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!