Föld temetett be kétszáz embert Kolumbiában

2010.12.06. 06:44 Módosítva: 2010.12.06. 06:47
Körülbelül kétszáz embert temethetett el élve egy földcsuszamlás vasárnap a kolumbiai Medellín városban, ahol hetek óta tart az esőzés.

A vöröskereszt helyszínen tartózkodó mentőegységei közölték, hogy az első becslések szerint az eltűntek száma legalább százötven és kétszáz közöttire tehető. A fővárostól négyszáz kilométerre északnyugatra fekvő nagyvárosban háromszintes házaik tucatjait takarta el a sáros, iszapos földtömeg. A mentők mindeddig csak három embert találtak meg élve.

Kolumbiát az év eleje óta sújtják a történelmi rekordokat sorra megdöntő esőzések, amit a La Niña néven ismert természeti jelenség idézett elő. Csaknem százhetven ember halt meg, és másfél millió vált hajléktalanná a természeti csapások következtében.

A kolumbiai kormány november eleje óta többször kért nemzetközi segítséget, mert becslései szerint legalább 350 millió dollár hiányzik ahhoz, hogy gondoskodni tudjon az áldozatokról.

Kolumbia harminckét megyéjéből huszonnyolcat sújtanak áradások, így a kormány nem zárja ki, hogy elrendeli a szükségállapotot. Juan Manuel Santos államfő vasárnap bejelentette, hogy a kialakult helyzet miatt nem vesz részt a cancúni klímacsúcsértekezleten. Az elnök lerövidítette programját az ibero-amerikai csúcstalálkozón, amely szombaton ért véget az argentínai Mar De Platában.

Chávez a kapitalizmust okolja

A szomszédos Venezuelában sem jobb a helyzet. Az utóbbi napok áradásaiban harminckét ember vesztette életét, és hetvenezer ember kényszerült otthona elhagyására. Hugo Chávez elnök a bűnös kapitalizmust tette felelőssé a globális klímaváltozási jelenségekért, így a heves esőzésekért.

Chávez személyesen irányítja a mentési munkálatokat. Az elnöki palotában huszonöt család kapott menedéket, és az államfő utasította a minisztériumokat, a hadsereget, de még a caracasi üzleteket is, hogy tegyenek szabaddá helyeket, és példáját követve fogadjanak be szállásra szoruló embereket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport