A Hezbollah rakétái képesek elérni Tel-Avivot

2010.12.07. 18:04
Mintegy 50 ezer különböző hatótávolságú rakétával rendelkezik az iráni és szíriai támogatást élvező Hezbollah libanoni milícia, köztük olyanokkal is, amelyek képesek elérni Tel-Avivot - erősítette meg a Wikileaks kiszivárogtatását a Pentagon egy illetékese a keddi The New York Times szerint.

A Hezbollah arzenáljában mintegy 40-50 olyan Fateh-110-es típusú rakéta található, amellyel a milícia képes lehet elérni Tel-Avivot és Izrael más területeit, valamint 10 Scud-D típusú harcászati rakéta is. Egy esetleges újabb izraeli-Hezbollah katonai konfliktus esetén tehát az eddigieknél nagyságrendekkel súlyosabb potenciális pusztítással kell számolni.

A Wikileaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratok szerzői szerint a a rakétafegyverek térségbeli elterjesztése mögött alapvetően Szíria áll. A damaszkuszi külügyminisztérium illetékesei természetesen cáfolták az értesülést.

A 2006-os izraeli-Hezbollah háború idején a síita milícia több mint 4000 rakétát lőtt ki Izrael északi területeire. A konfliktusnak a hivatalos adatok szerint libanoni részről mintegy 1200 halottja volt, zömmel polgári személyek. Az izraeli haderő mintegy 160 katonát vesztett a konfliktusban.

A The New York Times által ismertetett dokumentumokban az amerikai diplomaták csalódottságukat fejezték ki, mert nem sikerült megakadályozniuk, hogy Damaszkusz, Teherán és Phenjan rakétafegyvereket adjon el szélsőséges szervezeteknek.