Erőszakba torkollt az egyetemisták tüntetése Londonban

2010.12.09. 16:04
40 ezer brit egyetemista vonult az utcára csütörtökön, hogy tiltakozzanak a törvénytervezet ellen, amely triplájára növelné a tandíjat. A vitanap végén a brit parlament alsóháza megszavazta a tervezetet. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Sokan megsérültek, kilenc embert letartóztattak. A tüntetők rátámadtak a trónörökös kocsijára is, de nem sérült meg se Károly, se a felesége.

December 9-én egy hónapon belül sokadszor szerveztek tüntetést a brit egyetemisták az egyetemi tandíjak emelése ellen. A konzervatív David Cameron és a szabad demokrata Nick Clegg koalíciójának terve volt, hogy megtriplázzák a tandíjakat a brit egyetemeken. A brit parlament alsóháza csütörtök délután - 21 szavazatos többséggel - megszavazta a törvénytervezetet. A jelenleg is igen magas, 3290 fontos díj végül elérheti a 9000 fontot.

Már a szavazás előtti napon, szerdán több angol városban tüntetéseket tartottak. A Guardian összegyűjti az eseményekről szóló információkat, és direkt annak szentelt egy blogot, hogy kövesse a megmozdulások eseményeit. Csütörtökön nem kevesebb, mint 40 000 tiltakozó gyűlt össze a brit fővárosban, követelve, hogy a kormány vizsgálja felül a törvénytervezetet.

A tüntetés napközben jórészt erőszakmentes volt, de estére eldurvult: a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. A tüntetők megpróbálták áttörni a parlament épülete köré vont rendőrkordont, és dobálni kezdték a rendőröket, többek közt biliárdgolyókkal, festékbombákkal és petárdákkal. A Scotland Yard szerint nyolc rendőr sérült meg, írja a BBC. A londoni mentőszolgálat összesen tizenkilenc sérültről számolt be. Kilenc embert letartóztattak, egy konténer kigyulladt.

A tüntetők megtámadták a trónörökös, Károly és felesége, Camilla autóját is. A kocsi ablakát betörték, de egyikük sem sérült meg.

A brit felsőoktatási intézményekben a tandíjat 1998-ban vezették be, akkor egyetemistánként 1000 font volt. Az új összeg a 13 évvel ezelőtti 900 százaléka lesz. A törvénytervezettel számos kormánypárti képviselő is szembefordult.

Az egyetemisták felháborodása nemcsak Nagy-Britanniát érinti, ahol a helyzet a rendkívül szigorú intézkedések miatt mérgesedett el ennyire. Több európai országban is hasonló helyzet kezd kirajzolódni, változó mértékben ugyan, de a probléma minden esetben a tandíjakkal hozható kapcsolatba.

Spanyolországban 2008-hoz képest tovább emelkedetek a felsőoktatási intézmények tandíjai, így jelenleg 600 és 1000 euró között mozognak. Egy amerikai tanulmány szerint a master képzésnél az összeg elérheti a 2650 eurót is.

Olaszországban az oktatási költségek városonként eltérőek, az olasz egyetemisták azonban sokkal inkább aggódnak az egyetemekre vonatkozó új törvény miatt, amelyet nemrég fogadott el a Berlusconi-kormány. Ez körülbelül 9 milliárd eurót vonna meg a felsőoktatási intézményektől, és 130 000 munkahelyet szüntetne meg a közoktatásban a 2009-től 2013-ig terjedő időszakban. A reform ellen közel félmillióan tüntettek november 30-án.