Áll a bál Belgiumban

2010.12.13. 20:26
Hosszabb távon Belgiumban a szövetségi államnak nincs jövője - vélte egy hétfőn megjelent interjúban Bart De Wever, a legutóbb, még júniusban tartott választásokon diadalmaskodó Új Flamand Szövetség (N-VA) vezetője, éles kritikákat váltva ki a többi belga párt politikusaiból.
Bart De Wever
Bart De Wever

A Der Spiegel című német hetilapnak nyilatkozva De Wever Európa betegének nevezte hazáját, a francia ajkú vallonokat pedig - akikre a holland ajkú flamandok egy része a flamandok által eltartottként tekint - pénzügyi infúzióra kapcsolt szenvedélybetegekhez hasonlította. "Belgium nem működik többé, Belgium bukott ország", amelynek már nincs jövője - mondta a flamand nacionalista politikus. Bírálta ráadásul a hagyományosan az ország egységét jelképező királyt is, mert "nem úgy gondolkodik, mint mi, flamandok".

De Wever szavai tovább növelték a politikai kilátástalanságot az Európai Unió elnökségét is adó Belgiumban, alig egy nappal az előtt, hogy a fél éve zsákutcában toporgó tárgyalások újraindulnak a koalícióalakítási lehetőségekről. Ő maga ugyanakkor egy későbbi nyilatkozatban azt hangoztatta, hogy az eredményesség céljával ül tárgyalóasztalhoz, és valójában azok nem akarják sikerrel lezárni az egyeztetéseket, akik bírálják említett szavaiért.

Utóbbiak sorába tartozott lényegében valamennyi másik párt. A vallon erők Belgium szétrombolásának szándékával és felelőtlenséggel vádolták De Wevert, de még a pártjához viszonylag közel álló flamand kereszténydemokraták (CDV) vezetője, Wouter Beke is úgy nyilatkozott, hogy az országot téves beállítás az unió betegének nevezni, és ezzel csak nő a veszélye annak, hogy Belgium a nemzetközi pénzügyi piacok célpontja lesz.

Didier Reynders pénzügyminiszter, a vallon liberálisok vezetője kijelentette, hogy Belgium legnagyobb problémája jelenleg a politikai instabilitás, amelyhez többek között De Wever politikája is hozzájárul.