Randalírozásba torkollott a görög tüntetés

2010.12.15. 16:45

Korábban beszámultunk róla, hogy Athénban és Theszaloníkiban tiltakozó megmozdulásokat rendeztek ma a kormány gazdasági megszorító intézkedései miatt.

A szakszervezetek huszonnégy órás általános sztrájkot hirdettek, Athénban pedig 40 ezer embert megmozgató nagy felvonulást szerveztek. Az esemény pusztító utcai randalírozásba torkollott.

A tiltakozók üzleteket dúltak fel, gépkocsikat gyújtottak fel, és lángra kapott az athéni belvárosban lévő luxusszálloda egyik erkélye is, mert égő benzines palackokat dobtak rá.

A randalírozók több esetben a karácsonyi vásárból zsákmányolt petárdák kötegeibe tekerték benzines palackjaikat, hogy nagyobbat robbanjanak.

A vandálok hat rendőrautót is felgyújtottak, szemetes tartályokat borogattak fel, kirakatokat törtek be, és kalapáccsal összetört márvány utcakövekkel dobálták a rendőröket. Athénban két, Theszaloníkiban három ember megsebesült, és tíz embert őrizetbe vettek.

A sebesültek egyike Kosztisz Hacidikisz volt közlekedési miniszter, akit a parlament épülete előtt ököllel és botokkal véresre vertek.