Véres összecsapások Elefántcsontparton

2010.12.16. 17:17
Elefántcsontpart legnagyobb városában, Abidjanban a megválasztott elnök hívei megpróbálták elfoglalni az állami televíziót. A legyőzött elnökhöz hű katonaság éles lőszerrel visszaverte őket.

Az ENSZ, az EU és az Afrikai Unió szerint az ellenzéket vezető Alassane Quattara nyerte meg a novemberi elnökválasztást, de a legyőzött elnök, Laurent Gbagbo az alkotmánybíróságra támaszkodva nem adja át a hatalmat. A fegyveres erők hozzá hűek, és ő ellenőrzi az állami televíziót is.

Ouattara kijelölt miniszterelnöke csütörtökön mozgósításra szólított fel a tájékoztatás szabadságára hivatkozva, mire több ezren elindultak a televízió felé, de a katonaság szétkergette őket.

A halottak számáról ellentmondásos hírek érkeztek, a különféle források 4-9 áldozatot említenek. Abidjan főbb útkereszteződéseit katonák tartják ellenőrzésük alatt, ennek ellenére a város több pontján is tüntetések vannak.

Az összecsapások előtt Luis Moreno-Ocampo, a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze figyelmeztetett, hogy eljárást kezdeményez bárki ellen, aki felelős lehet az emberéleteket követelő erőszakért. Az Európai Parlament csütörtökön felszólította Catherine Ashtont, az EU fő diplomatáját, hogy tegyen újabb lépéseket Ouattara támogatására.