Radioaktív anyaghoz juthatott volna az Al-kaida

2010.12.20. 10:21 Módosítva: 2010.12.20. 10:29
A különösen veszélyesnek tartott piszkos bombák alapanyagát őrizetlen épületben tárolták Jemenben.

Terroristák kezébe juthatnak a jemeni radioaktív anyagok, figyelmeztette egy jemeni kormányhivatalnok az amerikai diplomáciát, ismertette a Guardian a WikiLeaksen megjelent egyik dokumentumot. A kiszivárgott amerikai diplomáciai jelentés szerint a radioaktív anyagokat a jemeni atomenergia-bizottság épületében tárolják, meglehetősen bizonytalan körülmények közt. A biztonsági kamerák fél éve nem működnek.

“Nagyon kicsi választja el a rossz fiúkat a jemeni nukleáris anyagoktól” - szól a diplomata jelentése, amelyet a CIA-nak, az FBI-nak és a nemzetbiztonságnak küldött. A jelentés kéri az amerikai illetékeseket, hogy mielőbb lépjenek az anyag biztonságos helyre szállítása, vagy megfelelő őrzésének ügyében. A figyelmeztetés szerint a nukeláris anyag hagyományos bombával keverve igen veszélyes fegyvert eredményezhet.

A Fehér Ház egy korábbi tudományos tanácsadója szerint egy ilyen piszkos bombának nevezett fegyver pusztítása után több milliárd dollárra rúghatnak a tisztítási költségek, és beláthatatlanok a humán és pszichológiai károk. Bár ilyen bombát még nem vetettek be terroristák, 2006-ban Nagy-Britanniában már megkíséreltek építeni egyet 2006-ban.

A jelentés happy enddel zárul, a vélhető amerikai nyomás hatására az anyagot átszállították egy biztonságosabb helyre.

Jemen az arab világ egyik legszegényebb országa, ahol Irak és Afganisztán mellett igen erős az Al-Kaida.