Meghatározták az új iraki kormány irányelveit

2010.12.22. 20:40

Hatalmasnak nevezte Núri al-Máliki iraki miniszterelnök a kabinet beiktatása utáni első kormányülésen az új kormánya előtt álló feladatokat, amelyek közül a biztonság szavatolását, a pénzügyeket, az olajipart, az áramtermelést és a külkapcsolatok javítását emelte ki prioritásként.

A miniszterelnök - aki ideiglenesen maga vezeti a védelmi, a belügyi és a nemzetbiztonsági minisztériumot is - többek között hangsúlyozta: az iraki fegyveres erőknek képesnek kell lenniük a biztonság szavatolására, amikor az országban állomásozó ötvenezer amerikai katona elhagyja majd Irakot.

A kormányfő azt hangoztatta, hogy visszaszorították az erőszakot és lesújtottak a törvényen kívüliekre, bár elismerte: ez nem jelenti, hogy felszámolták volna az erőszakot és többé nem létezne fegyveres ellenzék.

Irak alapvetően a kőolajkitermelésre alapozva szeretné fellendíteni gazdaságát, ezért szerződéseket kötött jelentős nemzetközi olajtársaságokkal. Az ország olajtermelése elérte a napi 2,5 millió hordót. A közművek ennek ellenére siralmas állapotban vannak, így az áramszolgáltatás is.

Az áramkereslet megközelíti a 15 ezer megawattot, miközben Irakban mindössze hatezer megawattnyit állítanak elő és ezer megawattnyit importálnak. Az áramszünetek miatti tiltakozások időnként erőszakos megmozdulásokba csaptak át. A helyzet rendezése Huszein as-Sarisztánira vár, aki az előző kormányban olajipari miniszter volt, és most energetikai kérdésekért felelős miniszter.