Fehéroroszország olcsóbb orosz gázt akar

2010.12.24. 15:10
Jövőre már világpiaci áron kapják a gázt, de remélik, addig sikerül alkudni.

Fehéroroszország még mindig ragaszkodik hozzá, hogy jövőre csökkentsék az orosz import földgáz árát. A vitában pénteken Vlagyimir Putyin orosz és Szjarhej Szidorszki fehérorosz miniszterelnök telefonon próbált egyezségre jutni, a jelek szerint nem sok eredménnyel.

A két kormányfő megbeszélést folytatott az orosz-fehérorosz gázszerződés teljesítéséről - mindössze ennyit mondott az orosz miniszterelnök szóvivője.

"Van szerződésünk, az ár megfelel a szerződésnek, úgyhogy a gázszállítás és az (európai) tranzit biztosított" - idézte viszont az orosz Gazprom gázipari vállalat szóvivőjét a Reuters hírügynökség.

A két ország ötéves, jövő év végén lejáró gázszállítási szerződését évente módosítják, de idén az orosz félnek nem akaródzik árengedményt adni. A szerződés betűje szerint Fehéroroszországnak jövőre már világpiaci árat kell fizetnie az orosz földgázért, a fehérorosz kormány azonban reménykedik, hogy a fehérorosz-orosz szabadkereskedelmi övezet létrehozása árcsökkentéshez vezethet. Az állami Gazprom álláspontja az, hogy az árengedményt a következő, 2012-vel induló gázszállítási szerződéshez lehet kötni: 2012. január elsejével 15 százalékos árcsökkentést ajánl.

Az árvita legutóbb idén nyáron okozott átmeneti fennakadást az orosz gázszállításban Fehéroroszország számára. Az Európába irányuló orosz gázexportnak körülbelül a 20 százaléka halad át Fehéroroszországon, a többi Ukrajnán át érkezik.