32 halott a nigériai robbantássorozatban

2010.12.25. 17:11 Módosítva: 2010.12.25. 17:13
Eddig 32 ember vesztette életét a nigériai Jos városában karácsony este elkövetett robbantásos merényletekben. A halottak száma tovább nőhet, mivel 74 sérült válságos állapotban van. Eddig semmilyen szervezet nem vállalta magára a felelősséget.

Plateau állam tájékoztatási biztosa, Gregory Yenlong szerint a Jézus születését ünneplő keresztények elleni terrorcselekmények során összesen nyolc robbantás követte egymást egy óra leforgása alatt. Egy másik incidensben, az ország északkeleti részében, Maiduguri városában két keresztény templomot támadtak meg, itt hat ember esett áldozatul. Katonai források szerint korábban egy ismeretlen csoport kilátásba helyezte, hogy támadásra készül a keresztények karácsonyi ünnepségei ellen. Egyelőre azonban semmilyen szervezet nem jelentkezett a péntek esti merényletek elkövetőjeként.

A merényletek nyomán a hatóságok fokozták a biztonsági intézkedéseket a közép-nigériai Josban, Plateau szövetségi állam székhelyén, ami elválasztja egymástól a 160 milliós ország többségében muszlim lakosságú északi részét a déli, keresztények lakta országrésztől. Jos a muzulmán-keresztény ellenségeskedés egyik gócpontja Afrikában, a különböző erőszakcselekmények az idén már közel ezer ember halálát okozták a térségben.

A péntek esti robbantás sorozatot egy héttel azután követték el, hogy egy nigériai bíróság tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítélt 15 vádlottat a Josban idén márciusban kirobbant erőszakos összecsapásokban játszott szerepük miatt. Jost március 7-én változtatták vérfürdővé a helyi muszlim és keresztény közösség fegyveres tagjai, akik a korábbi, vallási indíttatású gyilkosságokért álltak egymáson bosszút, és több száz emberrel, köztük nőkkel és gyermekekkel is végeztek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport