Hodorkovszkij szerint Putyint csak a kutyái szeretik

2010.12.25. 00:26
A börtönből írt a Jukosz egykori vezetője Putyinról a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap pénteki számában. Szerinte Putyin magányos és rettegett ember, aki csak a kutyáihoz kötődik.

Vlagyimir Putyin magányos és rettegett ember, akinek egyetlen őszinte érzelme a kutyák iránti szeretet - véli Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz kőolajipari konszern volt vezetője.

Oroszország egykor leggazdagabb embere a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap pénteki számában közzétett írásában úgy fogalmazott, hogy a bosszankodást felváltotta a sajnálat érzése, amikor múlt héten csütörtökön megnézte az orosz miniszterelnökkel élőben közvetített televíziós műsort.

Vlagyimir Putyin "a sajnálat érzését váltotta ki: egy fiatalos külsejű, magányos, de már nem fiatal ember ott áll egy határtalan és könyörtelen országgal szemben" - írta Hodorkovszkij, aki szerint a kormányfő nem a népét, hanem önmagát próbálta győzködni.

Putyin akkor négy és fél órán keresztül válaszolt a lakosság kérdéseire, s a Hodorkovszkij-ügy kapcsán egyebek között arról beszélt, hogy "tolvajoknak börtönben a helyük". Utalt arra, hogy Hodorkovszkijt meglehetősen nagy értékű, sok milliárd rubeles lopással vádolják.

A Hodorkovszkij elleni második perben december 27-én hirdet ítéletet a bíróság. Hodorkovszkijt és üzlettársát, Platon Lebegyevet 218 millió tonna kőolaj eltulajdonításával vádolják, illetve azzal, hogy a Yukos drágábban adta tovább az olajat, mint amennyiért azt saját leányvállalataitól átvette.

A két üzletembert 2005 óta nyolc évi börtönbüntetését tölti, de több mint két éve újra vizsgálati fogságban - azaz jóval szigorúbb körülmények között - tartják őket a második per kapcsán.

Hodorkovszkij írásában rámutatott, hogy Putyin okos ember, így tökéletesen tisztában van a helyzettel. "Szokásához híven az ellenzéket szidta, amely tönkreteszi az országot, ha hatalomra jut, de őszülő fejében minden kétséget kizáróan az a gondolat cikázott, hogy bizony az én uralmam alatt növekedett tízszeresére a korrupció".

"Mindenki fél Öntől, ez egy rettenetes bók" - hangoztatta Hodorkovszkij, aki türelmet és jószívűsget kíván Putyinnak, azt, hogy ne rettegjenek tőle, hanem szeressék, "talán nem mindenki, de aki igen, az őszintén, és ne csak a kutyái".

"Az országunkat pedig majd mi magunk felépítjük. Gyűlölet és fogcsikorgatás nélkül. Kitalált ellenségek és korrumpált hatalom nélkül. Mi együtt. A gyerekeink és az unokáink számára" - írta a volt üzletember.

Az oroszországi liberálisok szerint Hodorkovszkij azért került börtönbe, mert politikai ambíciói voltak. Ügyében több tucat nyugat-európai politikus a The Financial Times című lapban közzétett levélben "pártatlan megfigyelőkre" hivatkoztak, akik "egyetértenek abban, hogy a hét éve folyó eljárás igazságtalan és jogi szempontból megalapozatlan", s igazságos ítéletet kértek.  • Hírek
  • Személyi kölcsön