Elhunyt az egykori venezuelai elnök

2010.12.26. 10:46
Carlos Andres Perez kétszer is betöltötte Venezuela elnöki posztját, és ő volt az első latin-amerikai államfő, aki korrupciós vádak miatt kényszerült távozásra. Életének utolsó éveit Miamiban töltötte.
Carlos Andres Perez
Carlos Andres Perez

88 éves korában, szívrohamban elhunyt volt venezuelai elnök. A Globovision venezuelai tévé jelentése szerint Carlos Andres Perezt szombaton egy miami kórházban érte a halál, az AFP francia hírügynökség viszont úgy tudja, hogy a volt elnök floridai otthonában halt meg.

A politikus 1974 és 1979, majd 1989 és 1993 között volt a dél-amerikai ország elnöke, ezalatt két elvetélt puccskísérletet hajtottak végre ellene.

Első ciklusában országa hatalmas bevételekre tett szert olajeladásokból. Hivatali idejét az olajbevételek megcsappanása után a gazdasági átalakítás jellemezte.

Második hivatali idejét korrupciós botrányok, államcsínyek és véres tömegoszlatások jellemezték. 1993-ban 28 hónapos börtönbüntetésre ítélték hazájában több millió dollár közpénz elsikkasztása címén.

Miután néhány hónapot Caracas egyik börtönében kellett töltenie, szabadon engedték és büntetésének hátralevő idejét házi őrizetben tölthette. A politikus mindvégig tagadta az ellene felhozott vádakat.

Az utóbbi években Carlos Andres Perez Miamiban élt, miközben a venezuelai hatóságok követelték Washingtontól a kiadatását az 1989-es tüntetések véres leverése miatt.

Perez ádáz bírálója volt a jelenlegi államfő, Hugo Chávez baloldali politikájának. Chávez - akkor még fiatal alezredesként - részt vett az egyik Perez elleni, 1992-es puccskísérletben. A jelenlegi elnököt akkor két év börtönre ítélték, de a szegény venezuelaiak szemében, akiknek elegük volt Perez korrupt elnökségéből, valóságos népi hőssé vált.