Séta közben fogták el a volt ukrán belügyminisztert

2010.12.26. 16:04
Őrizetbe vették vasárnap a vád alá helyezett volt ukrán kormányfő, Julia Timosenko egykori belügyminiszterét. Jurij Lucenko épp kutyáját sétáltatta, amikor az ukrán Biztonsági Szolgálat tíz embere rontott rá. A szóvivő szerint az egykori narancsos forradalom egyik vezetőjét az SBU központjába vitték.

A kijevi főügyészség megerősítette Lucenko őrizetbe vételének hírét, de részleteket egyelőre nem közöltek. A 46 éves volt belügyminiszter ellen novemberben hangoztak el az első vádak, amelyek szerint visszaélt a hatalmával, és sikkasztott.

Az ukrán média szerint a Lucenko elleni egyik vád szerint a volt miniszter állítólag 40 ezer hrivnyát (valamivel több, mint egymillió forintot) adott sofőrjének. Lucenko koncepciósnak nevezte a vádakat.

Lucenko őrizetbe vétele alig egy héttel azután történt, hogy hivatalosan is vádat emelt az ukrán ügyészség Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök ellen hatalommal való visszaélés és hivatali kötelességének megszegése miatt. Timosenkónak megtiltották, hogy elhagyja Kijevet.

Ez az eddigi legsúlyosabb jogi támadás a 2007 és 2010 között kormányfői posztot betöltő Timosenko ellen azóta, hogy ellenfele, Viktor Janukovics megnyerte az ukrán elnökválasztásokat, majd lemondásra kényszerítette őt. Timosenko októberben elismerte, hogy a tényeket tárták fel amerikai könyvvizsgálók, akik szerint több csalás is történt a kormányban az ő miniszterelnöksége alatt.

A Timosenko-kormány pénzügyeit vizsgáló ellenőrök nyolc havi vizsgálódás után jelentették be két hónappal ezelőtt, hogy az ukrán minisztériumok az előző két évben legalább hat ízben nem az előírt célokra használtak fel költségvetési összegeket és az ügyletek csalásgyanúsak.