Hodorkovszkij bűnös, de a bíró lázad?

2010.12.27. 21:48
Napokig is eltarthat az ítélethirdetés a második Jukosz-ügyben. Mihail Hodorkovszkij egykori oligarcha 2011 után is a börtönben marad, de hogy még hány évet kap, az nem feltétlenül derül ki 2010 szilveszteréig. Viktor Danyilkin gyorsan olvassa az ítéletet, de az hosszú, egyébként pedig annyira emlékeztet a vádiratra, hogy sokan azt feltételezik: a bíró ezzel tiltakozik a rá gyakorolt kormányzati-állami nyomás ellen.

Hillary Clinton, az Amerikai Egyesült Államok és Guido Westerwelle, a Német Szövetségi Köztársaság külügyminisztere, továbbá az Európai Unió is hivatalosan fejezte ki tiltakozását és rosszallását, miután hétfőn reggel kiderült: a moszkvai hamovnyiki kerületi bíróság bűnösnek találta Mihail Hodorkovszkijt, az orosz Jukosz olajtársaság egykori tulajdonosát és társát, Platon Lebegyevet különösen nagy kárt okozó, 27 milliárd dollár értékű, bűnszervezetben végrehajtott lopás és pénzmosás bűntettében. A bűncselekmények a vád szerint úgy történtek, hogy az üzletemberek anyacégük saját leányvállalataitól vásároltak kőolajat, amelyet sokkal drágábban adtak tovább, személyes meggazdagodás céljából.

A ma a bíróságon elhangzottak alapján biztosra vehető, hogy a két volt oligarcha nem szabadulhat 2011-ben, egy évvel a következő orosz államfőválasztás előtt, noha az első, 2003-ban kezdődött ügyükben meghozott ítélet során nyolc évet kaptak, ami akkor lejár. A vádhatóság most 14 évet kért Hodorkovszkijra, akit első bebörtönzése előtt Vlagyimir Putyin elnök egyik legkomolyabb ellenfelének tartottak. Hogy mennyit fog kapni a második Jukosz-ügyben, azt még nem tudni.

Ezt egyelőre nem közölte Viktor Danyilkin bíró, ehelyett reggel hozzálátott az ítélet szövegének ismertetéséhez. Azok után, hogy délelőtt, az első két és fél órában nyolcvan oldalt olvasott el a feltételezések szerint 4200 oldalnyi szövegből, az újságírók kiszámolták, a verdikt kihirdetése aligha fejeződik be 2010 szilvesztere előtt. Vannak más furcsaságok is: az ítélet oly mértékben emlékeztet az ügyészség által összeállított vádiratra, hogy a védelem az feltételezi: a bíró kopipészteléssel tiltakozik az ügyben rá gyakorolt állami-kormányzati nyomás miatt.

Bizonyíték nincs, két érdekes momentum van. Az egyik ellentmond a fenti verziónak: eszerint nem azért tolták el az ítélethirdetést december 15-éről 27-ére, hogy közvetlenül újév előtt kevésbé figyeljen rá a közvélemény, hanem azért, mert a bíró nem bírt végezni a szövegezéssel. A másik ellenben épphogy alátámasztja a nyugati-ellenzéki elméleteket: több orosz lap úgy tudja, a hétvégén a moszkvai városi bíróságra vitték-invitálták Danyilkint, aki az egész vasárnapot ott töltötte, és jó néhány fontos emberrel találkozott. De bármi is történt, a következő napokban aligha kerül elő olyan információ, amely segíthet Hodorkovszkijékon.

A vádlották védői mindenesetre jelezték, függetlenül az ítéletben foglalt időtartamoktól fellebbezni fognak. Sőt: Vagyim Kljugvant, Hodorkovszkij ügyvédje bejelentette, nyilatkozatban kívánnak tiltakozni Dmitrij Medvegyev államfőnél is, mivel úgy értékelik, a vád nem pusztán hibás, hanem hamis, politikai leszámolásnak, bűncselekménynek minősül.