Messzire elérnek a szomáliai terroristák

2010.12.28. 22:09
A menekültáradat és a terrorfenyegetés is komoly terhet jelent a Szomália körüli afrikai országokra, azonban a terrorszervezetek messzire elérnek: Ausztráliában is fogtak már el bombatámadásra készülő szomáliaiakat. Kenyának ennek ellenére komoly bevételt is jelent a közeli káosz, hiszen az iszlamisták, a hadurak és kalózok is ott mossák tisztára a pénzüket.

A Szomáliában évtizedek óta uralkodó anarchia a környező országok, sőt az USA és az Európai Unió mindennapi életére is komoly hatással van. A legnagyobb veszélyt a Szomáliából eredő terrorizmus jelenti, de a környező országokat a sok menekült is aggasztja. A szomáliai káosz ennek ellenére pozitív gazdasági hatással is van egyes országokra.

Átmeneti kormány, hadurak, kalózok

Szomália két évtizedes káosz után ma jórészt iszlamista katonai csoportok ellenőrzése alatt áll. Ezek közül a legismertebb és legerősebb az al-Shabaab, amely a fővárosban, Mogadishuban állandó harcban áll az ENSZ, az Afrikai Unió és a Nyugat által létrehozott és támogatott átmeneti kormánnyal, melynek hatalma csupán néhány utcára terjed ki. A harcoknak csak az elmúlt két évben több mint tízezer ember esett áldozatul.

A tengerpart mentén kalózok gyötrik az elhaladó hajókat, gyakran túszként tartják fogva a matrózokat, és csak magas váltságdíj ellenében engedik szabadon őket.

Elárasztották a menekültek a környező országokat

Egy anarchiában élő ország számos negatív hatással van a szomszédságára. A 678 ezer külföldre menekült szomáliai állampolgár többsége - mintegy 400 ezer ember - kenyai táborokban él borzasztó körülmények között. Több tízezer menekült érkezett ezen felül Etiópiába, Dzsibutiba és Jemenbe, pedig utóbbit csak egy veszélyes és hosszú vízi úton lehet Szomáliából megközelíteni.

A hivatalosan menekültként regisztráltak ellátása komoly anyagi és logisztikai nehézségeket okoz a térség országainak, azonban ennél is nagyobb problémát jelent az illegális bevándorlók jelenléte. Mivel például a szomáliai-kenyai határ könnyen átjárható, és Kenyának számos őshonos szomáliai állampolgára van, az országban akár több százezer
illegális szomáliai menekült is tartózkodhat.

000 Par3659908

A probléma ugyanakkor nem áll meg Kenya határainál: több kenyai hivatalnok is lebukott az elmúlt hónapokban, amiért némi kenőpénz
ellenében illegálisan kenyai állampolgársághoz juttatott szomáliai menekülteket. Nyugati országok most attól tartanak, hogy az álkenyaiak egy egyszerű turistavízummal könnyedén bejutnak az EU és az USA területére, hogy ott terrortámadásokat hajtsanak végre. Az elmúlt hónapokban Kenyában több nyugati nagykövetségen is ugrásszerűen
megnőtt a szomáliai nevű kenyai állampolgárok vízumkérelmének a száma.

A szomszéd fővárosokat fenyegetik

Az illegális bevándorlás mellett a terrorveszély jelenti a legnagyobb gondot. Az al-Kaidának hűséget fogadó al-Shabaab majdhogynem havi rendszerességgel fenyegeti meg Kenyát, Ugandát és Burundit, hogy robbantásokat követ el fővárosaikban. Az iszlamisták nem a levegőbe beszélnek. Ez  július 11-én is bebizonyosodott, amikor Kampalában, Uganda fővárosában kettős robbantást hajtott végre az al-Shabaab, melyben 74 ember vesztette életét.


Szomália nagyobb térképen

Uganda és Burundi bűne az, hogy katonáikkal részt vesznek az Afrikai Unió szomáliai békefenntartó missziójában, melynek egyik célja az átmeneti kormány stabilizálása és az al-Shabaab elleni harc, míg Kenya pénzügyi és diplomáciai támogatásban részesíti
a kormányt.

Az al-Shabaab legutóbbi támadását Nairobiban követte el december 20-án, amikor egy Ugandába induló távolsági busz előtt robbant fel egy kézigránát. A robbantásban csak a merénylő halt meg, de negyven embert kellett kórházba szállítani. A kenyai rendőrség információi szerint a tanzániai Albert John Olanda valószínűleg az al-Shabaab embere volt, és a jelek szerint valójában Ugandába igyekezett robbantani, azonban a buszon ellenőrizték a csomagját, pánikba esett, és elejtette a gránátot.

A Szomáliából eredő terrorveszély azonban nemcsak Kelet-Afrikára terjed ki: karácsonykor Hollandiában, az utóbbi hónapokban Ausztráliában, Svédországban és néhány hete Amerikában is letartóztattak a hatóságok olyan szomáliai származású fiatalokat, akik bombatámadásokra készültek új hazájukban.

Kenya is profitál a szomáliai káoszból

„A júliusi robbantásokhoz hasonló esetek bármikor előfordulhatnak Kenyában vagy a térség bármelyik országában” – hangsúlyozza érdeklődésünkre egy Nairobiban állomásozó nyugati diplomata. Sokan ugyanakkor úgy vélik, hogy az al-Shabaab csak magának ártana, ha
Kenyában is robbantana.

Az iszlamisták (és a szomáliai kalózok és hadurak) legfőbb külföldi bázisa, pénzmosó helye, valamint pénzügyi és logisztikai központja éppen Nairobi, ahol a 3-4 millió lakos - köztük több tízezernyi szomáliai - között nem nehéz elvegyülni, főleg, ha a kenyai rendőrség sem keres valakit olyan nagyon.

000 Par1211619

Márpedig az iszlamisták, hadurak és kalózok jelenlétéből paradox módon Kenya is komoly mértékben profitál. A váltságdíjakból befolyó összegeket Kenya szofisztikált bankrendszerében mossák tisztára a kalózok. Az iszlamisták és a hadurak a szomáliai drog- és fegyverkereskedelemből valamint csempészésből származó pénzt Nairobi puccos negyedeiben épülő luxusvillákba fektetik, sőt, lassan a hagyományosan indiai kézben lévő fővárosi vendéglátóipari- és szórakoztató-létesítmények üzemeltetését is a szomáliaiak veszik át.

Az utóbbi években a nairobi ingatlanok ára az égbe szökött, a kenyai építőipari szektor pedig a sok építkezésnek köszönhetően
dinamikusan fejlődik. „Nem véletlen, hogy Washington nyomása ellenére a kenyai parlament nem fogadta el a pénzmosás elleni szigorúbb törvénycsomagot” – vélekedik egy neve elhallgatását kérő kenyai újságíró, aki szerint az al-Shabaab „stratégiai csendestársként” kezeli Kenyát és viszont.

A szomáliai iszlamisták és a kenyai állam közötti szimbiózis csak akkor szűnhet meg, ha az al-Shabaab egy szakadár egysége mégis robbantást hajt végre Kenyában – erre azonban elemzők szerint kicsi az esély.