Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Megsebesült egy ENSZ-katona Elefántcsontparton

2010.12.28. 22:59
Elefántcsontparton kedden megtámadták az ENSZ-békefenntartók egyik konvoját, és egy katonát megsebesítettek. Az országból húszezren elmenekültek, attól tartva, hogy polgárháború alakul ki.

A békefenntartók közleménye szerint a katonák járműveit sok helyi lakos vette körül a fővárosban, Abidjanban, és a tömeg egy katonát megsebesített, egy gépkocsit pedig felgyújtott.

Laurent Gbagbo hivatalban lévő elefántcsontparti elnök azzal vádolta az ENSZ-t, hogy beavatkozik az ország belügyeibe, mivel a világszervezet felszólította: adja át a hatalmat a múlt hónapban megtartott elnökválasztás győztesének, Alassane Ouattarának. Gbagbo erre mindmáig nem hajlandó. Az alkotmánybíróság Gbagbót hirdette ki a november 28-i elnökválasztás győztesének, érvénytelenítve a független választási bizottság által közölt eredményt.

Az ENSZ Ouattarát tekinti Elefántcsontpart elnökének, Gbagbo kormányát távozásra szólította fel, és a 10 ezer békefenntartó mandátumát hat hónappal meghosszabbították.

Húszezren elmenekültek

Az elnökválasztás után kialakult patthelyzet miatt sokan félnek, hogy kiújul a polgárháború. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának keddi közlése szerint a menekültek fő célpontja Libéria, és a többségük nő és gyerek. Mindkét államfő - a megválasztott Alassane Ouattara és a hatalmához ragaszkodó Laurent Gbagbo - hívei ott vannak közöttük. Korábban a Gbagbót támogatók távoztak nagyobb tömegben az országból, újabban az Ouattarát pártolók vannak többségben - mondta egy szóvivő Genfben.

A választások után kialakult feszültségben összecsapások törtek ki a két politikus hívei között, és ezekben már 173 ember vesztette életét az ENSZ szerint.