Hodorkovszkij összesen 14 évet kapott

2010.12.30. 14:32
Mihail Hodorkovszkij legfeljebb akkor szabadulhat, ha Vlagyimir Putyin miniszterelnök nyugdíjba vonul, vélik ellenzéki politikusok azután, hogy az egykor leggazdagabb orosz üzletembert újabb súlyos szabadságvesztésre ítélték. A második Jukosz-ügy az ítélethirdetéssel egyelőre véget ért.

13,5 évre ítélte a hamovnyiki kerületi bíróság Mihail Hodorkovszkij volt oligarchát a második Jukosz-ügyben. A vád bűnszervezetben elkövetett lopás és pénzmosás volt, a vádlottakat 218 millió tonnányi kőolaj ellopásában és 4700 milliárd forintnyi pénz tisztára mosásában találták bűnösnek. Ugyanennyit kapott az üzletember társa, Platon Lebegyev is.

Viktor Danyilkin bíró fél év híján akkora büntetést szabott ki mindkét esetben, amekkorát a vád indítványozott. Hodorkovszkij és Lebegyev 2003 óta vannak rács mögött, az első Jukosz-ügyben 2005-ben ítélték őket 8-8 évre, jövőre, egy évvel a soron következő orosz államfőválasztás előtt szabadultak volna. Az eddig letöltött és a most kiszabott büntetést úgy vonták össze, hogy a vádlottak összesen 14 évet lesznek kénytelenek rács mögött tölteni. Várhatóan 2017 októberében szabadulnak.

K EPA20100406139

A bíróság eredetileg december 15-ére tűzte ki az ítélethirdetést, amelyet indoklás nélkül december 27-ére halasztottak. Egyes feltételezések szerint ezt azért tették, hogy közvetlenül újév előtt kevesebb figyelem háruljon az év nemzetközi szinten is legnagyobb horderejű perére. Az már hétfőn kiderült, hogy a két egykori üzletembert bűnösnek találták a főbb vádpontokban, de hogy hány évre ítélik őket, arra napokig kellett várni.

A bíró ugyanis előbb az ítélet több ezer szövegét ismertette, olyan tempóban, hogy az újságírók kiszámolták, aligha végez vele szilveszter előtt. Danyilkin ehhez képest némiképp váratlanul csütörtökön kora délután lezárta a történetet. Már korábban felvetették azt is, hogy az ítélet szövege nagymértékben megegyezik a vádirattal, ehhez képest további egybeesés, hogy a kiszabott szabadságvesztések időtartama is gyakorlatilag annyi, amennyit a vádhatóság indítványozott.

Magát az eljárást is számos bírálat érte az Egyesült Államok, az Európai Unió és számos nyugati ország kormányai részéről, majd hétfő óta sorra ékeztek a tiltakozó közlemények. Oly annyira, hogy kedden az orosz külügyminisztérium is kommunikét adott ki, amelyben több államot az orosz belügyekbe való beavatkozással vádolt.

A vagyonát gyanús körülmények között szerző Hodorkovszkij a Nyugat szemében egyfajta szabadságharcossá emelkedett, annak ellenére, hogy Oroszországban korántsem pozitív a megítélése. Ezzel együtt a második pert hazájában is rengeteg kritika érte – a nagy értékű olajlopást a Jukosz vezetői a vád szerint saját leánycégeik kárára valósították meg, ami sokak szerint abszurd –, politikusok, írók, közgazdászok, rocksztárok tiltakoztak tömegesen. Általánosnak mondható a feltételezés, hogy az eljárás csak azért indult, hogy Vlagyimir Putyin exelnök-kormányfő egykor volt legkomolyabb ellenfele, aki magánvagyonából ellenzéki erőket is támogatott, ne kerüljön szabadlábra a 2012-es államfőválasztás előtt.

Mihail Hodorkovszkij legfeljebb akkor szabadulhat, amikor Putyin nyugdíjba vonul és a politikai szemétdombjára kerül – nyilatkozta az ítélethirdetés után Borisz Nyemcov egykori miniszterelnök, a Szolidaritás párt társelnöke. Nemcov szerint az ítéletnek semmi köze a joghoz és a törvényességhez, és nagyon negatív következményei lesznek Oroszországra nézve. A liberális politikus arra számít, hogy Oroszország presztízse megkopik, a pénz menekülni kezd az országból.

Nyemcov úgy látja, világossá vált, hogy az országot nem Dmitrij Medvegyev elnök, hanem a kormányfő irányítja. Az utóbbi napok nyilatkozataiban fel sem merül, hogy a bíróság független lenne vagy lehetne Oroszországban. Az elmúlt időszakban Medvegyev elnök többször is beszélt az igazságszolgáltatás küszöbön álló reformjáról, ám ennek esélyét a Hodorkovszkij-ítélet tükrében már senki sem veszi komolyan.

Az ítélet kihirdetésekor Hodorkovszkij jelen lévő édesanyja azt kiáltotta: "Legyetek mind átkozottak az utódaitokkal együtt!"