Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Fico a Hidat méltatta

2011.01.02. 16:16 Módosítva: 2011.01.02. 16:18
Robert Fico volt szlovák miniszterelnök azt mondta, nem tart attól, hogy a magyar honosítási törvényt tömegesen ki szeretnék használni a szlovákiai magyarok. Szerinte a szlovákiai magyarok lojalitását jelzi, hogy a Híd bejutott a parlamentbe, az MKP viszont nem.

Robert Fico szerint a szlovák politikai osztály bizonyos mértékben alábecsülte a szlovákiai magyarok Szlovákia iránti lojalitását. A legerősebb szlovák ellenzéki párt, a Smer-SD elnöke azt mondta, nem tart attól, hogy a magyar honosítási törvényt tömegesen ki szeretnék használni a szlovákiai magyarok.

"A szlovákiai magyarok lojalitásaként értékelhető, hogy a Bugár Béla vezette Híd polgári pártot juttatták a parlamentbe a Magyar Koalíció Pártja helyett. Eszerint, nem történik meg, hogy az MKP beint és a szlovákiai magyarok rohannak magyar állampolgárságot kérvényezni" - mondta Fico a SITA hírügynökségnek nyilatkozva.

A Smer elnöke szerint szó sincs arról, hogy az MKP elnöke, Berényi József az igazság egyedüli letéteményese lenne. A politikus vasárnap azt mondta, hogy január első hetében magyar állampolgárságért kíván folyamodni. "Amit Berényi akar tenni, egyáltalán nem jelenti azt, hogy minden szlovákiai magyar megteszi" - mondta Fico.

Fico szerint Orbán Viktor decemberi szlovákiai látogatása ilyen szempontból tulajdonképpen üzenetértékű. Amit Orbán Viktor Szlovákiában csinált, azt a szlovák kormányfő, Iveta Radičová teljességgel figyelmen kívül hagyta. "Az valami lehetetlenség, hogy a Szlovákiába látogató magyar kormányfő előbb megebédel az MKP központjában és csak aztán megy a szlovák kormányfőhöz. Az efféle magatartás nem más, mint vendéglátójának megalázása, ezért én Radičová helyében nem is fogadtam volna Orbánt, ha ő azt az MKP-t tartja elsődleges partnerének, amelynek Szlovákiában jelenleg mindössze 3-4 százalékos támogatottsága van" - mondta Fico.

Az ellenzéki pártelnök, saját bevallása szerint nem tudja megítélni, hogy Orbán Viktor a Híd elnökével Bugár Bélával szembeni viselkedése miatt utóbbi kesereg-e vagy éppenséggel hidegen hagyja őt. "Nem tudni, Bugár szeretne-e változtatni Orbán és a közte levő viszonyon, avagy nem érdekli őt, hogy viselkedik vele szemben Orbán, hiszen nem láthatunk a szlovákiai magyar választó lelkébe" - mondta Robert Fico.  • Vennék
  • Hírek