Kiszabadították Pappot, a szudáni foglyot

2011.01.05. 17:23 Módosítva: 2011.01.05. 20:25
Papp István alezredes közel három hónap fogság után kiszabadult szudáni fogságából. Az ENSZ békefenntartójaként dolgozó magyar katona jól van és hamarosan Kairóba szállítják. Kiszabadításáról a szudáni külügyminiszter értesítette a magyar kormányt.
K EPA20110106003

A körülményekhez képest jó egészségi állapotban van a Szudánban szerdán kiszabadott Papp István ENSZ-alkalmazott, mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója.

A szudáni külügyminiszter szerda délután értesítette Martonyi Jánost, hogy az ottani hatóságok kiszabadították Papp Istvánt. Papp az ENSZ alkalmazásában békefenntartóként dolgozott az afrikai országban, és gyerekkatonák leszerelésével foglalkozott.

Hajdu János a tavaly októberben elrabolt ENSZ-alkalmazott kiszabadításának körülményeire vonatkozó kérdésre csupán annyit árult el, hogy az akció során nem történt személyi sérülés. Mint mondta, elsőként a külföldi társszervek jelezték Papp István kiszabadulását, amelyet az ENSZ dárfúri kapcsolattartója is megerősített.

A magyar tisztet tavaly október 7-én rabolták el, amikor máig ismeretlen támadók rajtaütöttek szállásán, ahol több másik ENSZ-alkalmazottal lakott. Papp alezredesen kívül két másik embert is megpróbáltak magukkal hurcolni a támadók, de társainak sikerült megszökniük. Pappot azonban egy autó csomagtartójába rakták, és elhajtottak vele.

Papp István egyike a legrégebben békefenntartásban dolgozó magyar katonáknak. Munkája alatt bejárta szinte egész Afrikát, nagyon jól ismerte a kontinens társadalmi viszonyait, olvasható az augusztus elején vele készült interjúban a honvedelem.hu-n.

Papp István, az emberrablók fogságából kiszabadult magyar túsz (j) Ibrahim GambariI-val, az ENSZ dárfúri missziójának nigériai vezetőjével
Papp István, az emberrablók fogságából kiszabadult magyar túsz (j) Ibrahim GambariI-val, az ENSZ dárfúri missziójának nigériai vezetőjével

Alapvetően megfigyelői, békefenntartói feladatokat látott el, de a békefenntartók kiképzésével is foglalkozott. "Nekem nincs két egyforma napom, és amikor reggel kimegyek a sivatagba nem tudhatom, hogy legközelebb hazamegyek, vagy úgy visznek vissza... Ezzel együtt lehet élni, de megszokni nem lehetséges" - mondta akkor munkájáról.

Papp október 11-én egy szudáni rádióban adott életjelt magáról, elrablói akkor hagyták, hogy beszéljen néhány percet. Egy gerilla-táborba hurcolták, ahol mintegy 100 fegyverest látott maga körül, de nem tudta pontosan, hogy hol van. Papp kiszabadításán a magyar Terrorelhárító Központ emberei is dolgoztak.

Szudánban általában váltságdíjért rabolnak el külföldieket, de Papp elrablóinak politikai követelései is voltak. Arról semmilyen hír sem érkezett, hogy Pappért kellett-e váltságdíjat fizetni, iolletve milyen körülmények között szabadulhatott ki.

Papp szerda délután az egyiptomi Kairó felé indult, ahol a szudáni ügyekben illetékes magyar nagykövetség működik.