Barátok nélkül maradhat Barack Obama

2011.01.06. 15:39
Az amerikai elnöknek nincs könnyű dolga. Népszerűtlensége állandósult, a sajtóértékelések szerint 2012-ben keményen meg kell küzdenie az újraválasztásért. Legjobb emberei sorra távoznak a Fehér Házból, igaz, a legtöbben azért, hogy már most az újraválasztásán dolgozzanak. A megüresedett posztokért nincs nagy tolongás, ami a republikánusok megerősödésével megnehezedő kormányzati munka miatt érthető is.

"Szegény Obama elnök! A legjobb barátai elhagyják a Fehér Házat" – írja a gawker blog. Van igazság az állításban, hiszen kabinetfőnöke, a chicagói polgármesterségért harcba szálló Rahm Emanuel után sajtótitkára, Robert Gibbs, valamint főtanácsadója, David Axelrod is bejelentette távozását. Mindhárman a 2008-as választási kampány veteránjai és az elnök legközelebbi szövetségesei voltak.

Rahm Emanuel
Rahm Emanuel

Emanuel és Axelrod távozása egyáltalán nem meglepő. Emanuelről már 2008-ban is pletykálták, hogy csak átmeneti szerepet vállal Obama kormányában, az egész amerikai törvényhozásban rettegett agresszív stílusával a kezdeti lépéseket fogja segíteni, utána saját karrierjét építi tovább. És bár a hivatalos jelentkezése előtt hetekig lebegtetett, az értő közönség biztosra vette, hogy harcba száll Chicagóért.

Axelrod esete még tisztább. Az elnök kampánymenedzserének az elnöki ciklus harmadik évében már egyértelműen az újraválasztásra kell koncentrálnia, Axelrod is azért tér vissza Chicagóba, hogy az elnök újraválasztási bizottságát vezesse.

A sajtótitkár, Gibbs távozása már nem szükségszerű, de a CNN-nek nyilatkozó demokrata források szerint ő is az újraválasztásért fog dolgozni, külsősként pedig szabadabban segítheti Obamát; akár szóvivőként, akár stratégaként. Az amerikai hírtelevízió értesülései szerint mindenesetre Axelrod és Gibbs is bármelyik pillanatban elhagyhatja a Fehér Házat, ahol hamarosan döntés születhet Emanuel tartós utódlásáról is.

David Axelrod és Robert Gibbs
David Axelrod és Robert Gibbs

Emanuel helyére ugyanis csak ideiglenesen nevezték ki Pete Rouse-t, akit ugyanakkor több forrás is a poszt igazi várományosának tekint. Szóba jött még egy másik chicagói, William Daley is. Daley szintén a 2008-as választási kampány veteránja, és ő vezette Obama átadó-átvevő csapatát is, ami amúgy jellemzően kabinetfőnöki feladat. Akárcsak Emanuel, Daley is dolgozott már Bill Clinton alatt is, kereskedelmi miniszterként.

Bár a CNN szerint napokon belül eldőlhet a kabinetfőnöki poszt, a helyzet bizonytalan. Bár több demokrata forrás is esélyesnek nevezte Daleyt, mások szerint hivatalosan senki sem beszélt vele a lehetőségről. Amúgy is, Daley nemrég házasodott újra, így többen is úgy vélik, hogy most nem fogja otthagyni Chicagót.

A helyzetet bonyolítja, hogy más források szerint Rouse sem kapkod a posztért, ami az aktuális politikai helyzet ismeretében nem meglepő. A Demokrata Párt súlyos vereséget szenvedett a 2010-es félidős választásokon. A szenátusi többséget ugyan sikerült megtartaniuk, de elvesztették az ellenzéki obstrukció letörésére alkalmas hatvanszázalékos többségüket, a képviselőházat pedig elbukták. A megosztott hatalom megnehezíti az elnök dolgát, akinek a népszerűsége megkopott – olyannyira, hogy a CNN már hegymenetként jellemzi újraválasztási esélyeit. Ugyanezen okokból kellene sűrgősen dönteni az utódlásról.

Demokrata források szerint Rouse szívesen félreállna
Demokrata források szerint Rouse szívesen félreállna

Ez az oka annak is, hogy senki sem kapkod a posztért. Demokrata források szerint Rouse szívesen félreállna, ha egy nála prominensebb demokrata politikus vállalná a kabinetfőnökséget. A CNN úgy tudja, nincs tolongás a posztért, pedig demokrata párti források szerint az elnök többekkel egyeztetett. Például Clinton két volt kabinetfőnökével, a jelenleg a CIA-t igazgató Leon Panettával és John Podestával is.

Egy jelentkező azért lett volna. Ron Klain, Joe Biden alelnök kabinettfőnöke kedden jelentette be, hogy távozik a posztjáról, a CNN értesülései szerint sértettségből. Megtudta, vele nem számol Obama.