Tehetségkutatón választottak himnuszt Dél-Szudánban

2011.01.12. 11:35 Módosítva: 2011.01.12. 11:39
Dél-Szudánban a részvételi arány meghaladta a 60 százalékos küszöböt az elszakadásról szóló népszavazáson, Jubában már ünnepelnek. A leendő himnusz szövegéhez tehetségkutatón már a zenét is kiválasztották, már csak az új ország nevét kell kitalálniuk.

Az X-faktorhoz hasonló tehetségkutatón választották ki a leendő himnusz végleges zenéjét Dél-Szudánban. Az országrész függetlenségéről vasárnap kezdődött népszavazás még a hét végéig tart, és utána is hetekig várni kell majd a végeredményre, azonban a fővárosban, Jubában már óriási ünnepségre készülnek.

Szavazásra várók
Szavazásra várók

Az ünneplésre már minden okuk megvan, hiszen a népszavazáson várhatóan 90 százaléknál is nagyobb többséget szereznek az elszakadáspártiak, egyedül a részvételi arány miatt aggódhattak, de szerdán már elérték a kritikus 60 százalékos határt. Ha ennél kevesebben mennek el szavazni, akkor két hónapon belül újabb szavazást kellett volna kiírni.

"Az egész azzal kezdődött, hogy ebben a történelmi pillanatban nagyon fontos volt, hogy legyen egy himnuszunk" - mondta a BBC-nek Joseph Abuk, a himnusz szövegének megírásával megbízott bizottság elnöke. "Mindennel készen akarunk állni, mire szabad ország leszünk." Mindenképpen meg akarták változtatni Szudán mostani, katonai indulóra emlékeztető himnuszát.

A szöveget a kormány és a hadsereg útmutatásai alapján 49 költő dolgozta ki több hónap alatt. "A himnusznak a déliek történelméről, az emberekről, a földről, az előnyeiről kell szólnia, de egyben a 21 évig húzódó küzdelemről is" - mondta Abuk.

Ünnep kecske-áldozattal
Ünnep kecske-áldozattal

"Ó, fekete harcosok, álljatok némán és tisztelegve a mártírok milliói előtt, akiknek vére vetette meg nemzetünk alapjait" - szól a szöveg. "Énekeljétek vidáman a szabadság dalait, hogy a béke, szabadság és igazság örökre uralkodjon" - folytatódik felemelkedetten.

A BBC tudósítója szerint a Jubai Egyetem diákjai közül egymás után léptek színpadra, hogy a szöveghez írt zenéjüket bemutassák a zsűrinek. A közönség minden dal után hatalams ovációval jutalmazta a próbálkozókat. A győztes végül a mostaninál sokkal lágyabb dallammal nyert, habár a kritikusok szerint néhol csak nehezen tudott illeszkedni az előre megírt szöveghez.

000 Nic526589

A himnusz megalkotása után a következő feladat az ország nevének a kitalálása lesz, egyelőre a szövegben is szereplő Kush (Cush) tűnik a legvalószínűbbnek.